16.1.07

Kuorsaa, kuorsaa...


Heräätkö siihen, että petikaveri ei hengitä? Pelästyt. Ei sittenkään, se oli vain jokin tilapäinen häiriö, veti kai kuorsatessaan henkeä.
Yleensä potilas hakeutuu lääkärille siksi, että kuorsaus häiritsee kumppania. Uniapnea ei ole mitenkään harvinainen vaiva. Se on yleisin väsymyksen syy. Uniapnea aiheuttaa masennusta ja ärtyneisyyttä. Potilaat ovat usein ylipainoisia.
Usein pelkkä laihdutus auttaa. Saattaa olla, että uniapneapotilas tarvitsee nenä-CPAP-laitteen helpottamaan hengitystä.
Uniapneasta kärsii kolme prosenttia suomalaisista. Se on kaksi kertaa yleisempää miehillä kuin naisilla.
Ainakin 20 prosenttia bussikuskeista kärsii vaivasta. Kerran olen öisellä tiellä kohdannut nukkuvan rekkakuskin. Onneksi näin jo kaukaa, että vastaan tuleva rekka ajoi pitkin keskiviivaa. Ajoin autoni pientareelle. Peilistä vielä seurasin, mitä rekalle tapahtuu. Kohtaamisen jälkeen kuski tasi herätä, koska hän teki merkittävän korjausliikkeen.
Väsymysonnettomuuksien riski on suuri aamuyöllä yhden ja seitsemän välillä.
Lääkäripäivien näyttelyssä eräs firma esitteli uniapnean toteamiseen liittyvää laitettaan.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se Pekkakin kuorsaa ja välillä niin mahdottomasti, että vaikka olenkin huonokuuloinen, niin harmillista, että kuorausääni on juuri sitä luokkaa, että sen puolikuurokin kuulee. :( Ei sillä mitään uniapnea ole, mutta nukkuu selällään ja vetelee hirsiä sen kun kerkiää ja minä taas valvon ja kärsin.

KirsiMy kirjoitti...

Selällään nukkuen on helpointa kuorsata. Yritä kuorsata mahallasi.
Olen muuten huomannut, että esimerkiksi työporukoiden matkoilla joillekin ihmisille tulee yllättäen sellainen maine, että kukaan ei tahdo huonekaveriksi. Vähän aikaa kun kuuntelee, lähes aina kyse on kuorsaajasta.
Tuossa postauksessani oli siis se olennainen puute, etten kertonut, että kuorsaus heikentää petikaverin unta.

Anonyymi kirjoitti...

Tähän kuorsausvaivaan antoi lääkäri minulle ensimmäisenä ohjeena: Ompele tennispallo pyjaman selkään, niin et voi selälläsi nukkua. Olen kaksi vuotta nukkunut CPAP-laitten kanssa.
http://sananjalka.vuodatus.net/blog/17743

Laite ei ole poistanut kokonaan hengityskatkoksia. Minut tutkitaan uudelleen CPAP-laitteen kanssa nyt viikonloppuna. Saan taas tietokoneen kotiini ja se rekisteröi sykkeen, hapen saannin ja hengitystiheyden sekä kääntyilyt ja hengityskatkokset. Laite on lastenlasten mielestä avaruusolion naamari. Laite tuhisee kaiken yötä ja myös antaa valoa. Minulla on kostuttava laite. Ei kovinkaan seksiystävällinen.

KirsiMy kirjoitti...

Hurmos on haihtumaan päin, Sananjalka, mutta toisaalta: jos on petikaveri, joka on pitkään kuunnellut kumppaninsa kursausta ja pelännyt hengityskatkoksia, tämän kumppanin kanssa seksi luultavasti sujuu tyydyttävästi, vaikka elämässä olisi vähän epäromanttisempiakin asioita jaettavana :)
Iän myötä tulee kaikenlaista kremppaa. On hyvä, että vaivoihin löytyy diagnooseja ja apuja.