10.1.07

Hyötyykö potilas tosiaan lääkkeestä?

Jos 87-vuotiaan naisen rasva-arvot ovat hieman koholla ja lääkäri määrää rutiininomaisesti potilaalle statiinilääkityksen, ei ratkaisu ole kiistaton. Ongelmalliseksi tilanteen tekee, että naisella on ennestään kuusi lääkettä.
NImenomaan vanhukset kärsivät usein monilääkityksen haitoista. Lääkkeiden yhteisvaikutukset voivat heikentää tämänkin vanhuksen elämänlaatua merkittävästi. Asiaan on useampaan otteeseen puuttunut myös professori Sirkka-Liisa Kivelä, joka hiljan selvitti sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä vanhusten sairaanhoidon tilaa.
Kari Eskola kiinnitti esityksessään huomiota lääkehoidon hintaan: Saavutettu hyöty on suppenevan rajahyödyn alueella. Hinta on korkea eikä lääkittävä merkittävästi hyödy hoidosta.
Tällaisen hoidon nnt-luku eli luku, joka ilmaisee, montako potilasta pitää hoitaa, jotta yksi hyötyy, on pieni, sanoo Eskola. Jos 20 hoidetaan, kaksi hyötyy ja yksi kuolee (nnh-luku) lääkeinteraktioon eli lääkkeiden yhteisvaikutukseen.
Tutkijalla, sairaalalääkärillä ja terveyskeskuslääkärillä on kaikilla oma näkökulmansa riskiin, Eskola huomauttaa: Tutkija tarkastelee ilmiötä väestötasolla, tilastojen ja keskiarvojen valossa. Sairaalalääkäri tarkastelee potilasta sairauden ja sairaalan näkökulmasta. Terveyskeskuslääkäri näkee ihmisen elämäntilanteen kokonaisuuden parhaiten, sanoi terveyskeskuslääkäri Kari Eskola eilen lääkäripäivillä pitämässään esityksessä.
Eskola neuvoi lääkäreitä ajattelemaan, ajattelemaan ääneen ja kysymään potilaalta tällaisessa tilanteessa.

Keuruun–Multian terveyskeskuksen lääkäri Kari Eskola puhui eilen lääkäripäivillä sairauksien riskien lääkehoitoon liittyvistä ongelmista.

Ei kommentteja: