8.7.07

Flimmeri herättää huolta


Aikaa sitten kirjoitin flimmeristä eli eteisvärinästä, joka on yleisin sydämen rytmihäiriö. Huomasin juuri, että vanhan flimmeriä käsitelleen postaukseni linkit ovat pääosin katkenneet.
Kun tänään Maalainen huolestui sydämensä tilasta, ajattelinpa koota tähän muutaman hyödyllisen flimmerilinkin siltä varalta, että niistä olisi hänellekin hyötyä. Jyviä ja akanoita voi yrittää seuloa halutessaan googlettamalla.

Terveyskirjastossa on professori Pertti Mustajoen artikkeli rytmihäiriöistä.
Oulun yliopiston sairaalan sisätautiklinikan kardiologisen yksikön Eteisvärinän ja -lepatuksen hoito; laatinut kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Kai Lindgren.
Sydänliitolla on lyhyt johdanto aiheeseen.
Lääkäriasema Mehiläisen asiakaslehdessä on dosentti Lauri Toivosen pidempi juttu rytmihäiriöiden taustoista ja hoidosta.
Satakunnan keskussairaalan potilasohje rytmihäiriöiden elektrofysiologiseen tutkimukseen tuleville.

Lääkkeet, huumeet ja alkoholi aiheuttavat rytmihäiriöitä, joten se puoli kannattaa ensin ottaa huomioon.

Edit. 9.7. klo 17.42 Takykardioiden hoidosta Terveysportissa Suomen Kardiologisen seuran Sydänääni-lehdessä Lauri Toivosen ja Juha-Matti Happosen artikkelissa Rytmihäiriöiden katetriablaation aiheet (pdf).

4 kommenttia:

Edublogi kirjoitti...

Erittäin paljon kiitoksia mm. näistä linkeistä. Yhdessä niistä sanottiin, että katedrihoito/polttaminen takykardiassa, joka minulla ilmeisesti on, on vaaratonta. Terveyskeskuslääkäri taas sanoi pauhaavaan tapaansa, että hulluja. Siinä on kuolemanvaara.

Kiinnostava tieto!

KirsiMy kirjoitti...

Lisää tietoa rytmihäiriöiden katetrihoidosta Terveysportissa olevassa Sydänääni-lehden jutussa
(Kyseessä on pdf-tiedosto):

http://www.terveysportti.fi/kotisivut/docs/f1345526116/teema_luku3.pdf

Tottakai aina kaikkiin operaatioihin liittyy riskejä, rutiinihommiinkin. Osaavien ammattilaisten käsissä sydänosastoilla tiedetään, miten isoja riskit ovat. Terveyskeskuslääkärit tietävät paljon asioita, usein kai paljon enemmän kuin spesialistit. Spesialistit puolestaan tietävät omasta alastaan parhaiten, joten joudut sen pohjalta arvioimaan. Myös tehtyjen leikkausten määrä kestoo selkeästi kyseisen yksikön ja sen lääkärin osaamisen tason :)

Jari Sedergren kirjoitti...

Polttamalla voidaan päästä kai noin 0,5 prosentin kuolleisuuteen leikkauksen yhteydessä. Jos lääkärit eivät osaa, eivät ole harjoitelleet tarpeeksi tai käy huono tsäkä, voi prosentti nousta - ensimmäisen sadan leikkauksen kohdalla - noin kahteen.

Näin muistan minulle lääkärien viisastaman ystäväni kertoneen monta monta vuotta sitten.

Hän ei mennyt silloin uuteen leikkaukseen. Aika moni niistä ensimmäisistä harjoittelukappaleista taisi kuolla. Miten le nykyisin?

KirsiMy kirjoitti...

En osaa sanoa, Sedis. Mikään ihmisen toiminta ei ole varmaa.
Uusien hoitomuotojen käyttöönotto sisältää sellaisia riskejä, joita osataan kokemuksen kartuttua välttää. Mielestäni on tärkeää, että potilas tietää riskin olemassaolon ja todennäköisyyden. Voidakseen tehdä oman ratkaisunsa potilaan on saatava mahdollisimman tarkka tieto sairaudestaan, sen mahdollisesta kehityksestä ilman kyseistä hoitoa, hoidon vaikutuksesta ja riskeistä.