18.7.07

Siinähän on pistekirjoitusta


Kun kiireinen elämänrytmi katkaistaan ja juoksut loppuvat, on aikaa katsella tarkemmin. Hämmästyksekseni huomasin, että tulehduskipulääkepakkauksessa on lääkkeen nimi ja pitoisuus merkittynä myös pistekirjoituksella.
Asiaa tarkemmin selvitettyäni huomasin, että näkövammainen asiakas voi pyytää lääkkeen käyttöohjetta apteekista isotekstisenä tai esimerkiksi ääniversiona.
On hyvä tietää, mitä suuhunsa pistää. Saattaa olla kohtalokasta syödä väärää lääkettä. Potilaankin on syytä tietää tietää lääkehaitoista, sillä lääkäreillä näkyy kiirettä piisaavan ja aika olennaista tietoa jää välittymättä päivystysvastaanotolla. Mitähän itse olisin esimerkiksi päätellyt, ellen olisi lukenut lääkärin minulle määräämän Panacodin tuoteselostetta. Nyt tiesin, että tämä kipulääke ei käy minulle. (Tosin olisin voinut sen päätellä kokeilemattakin tuoteselosteen luettuani.)

8 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Minäkin olen törmännyt muutamiin lääkepakkauksiin, joista tuo pistokirjoitus myös löytyy. Taisi tosin olla tuolla rapakon takana.

Itse olen apteekkien toimintaan Suomessa varsin tyytyväinen. Farmaseutit kertovat lääkkeistä oma-aloitteisesti ja kysyttäessä ovat hyvin avuliaita. Kuinkahan moni sitten tajuaa/viitsii kysyä, jos on epävarma...

KirsiMy kirjoitti...

Elegia, EU-määräys on tehty vuonna 2004 ja Lääkelaitos antoi sen soveltamisohjeet Suomessa 2005. Määräys koskee tässä vaiheessa uusia myyntiluvan saaneita ja rekisteröimistä hakevia lääkkeitä.
Vähitellen vuoteen 2010 mennessä merkintä tulee kaikkiin lääkepakkauksiin.

muoriska kirjoitti...

Mie olen törmännyt pistekirjoitukseen jo Espanjassa, ja tänään kun kävin apteekissa oli ainakin yksi käsikauppa "lääke" jo merkittynä myös pistekirjoituksella.

KirsiMy kirjoitti...

Jep, Muoriska. Nämä laatikot ikuin lisääntyvät nyt sitten EU-alueella.
Itse opettelin nuorena pistekirjoitusta. Monessa asiassa äänitteet ovat korvanneet perinteisen viestintätavan, mutta älykkäätkään pakkaukset eivät taida vielä osata puhua edes Japanissa tai Usassa. Ehkä tulee aika, että lääkepaketissa on mikrosiru, joka neuvoo ja valvoo, että potilas muistaa ottaa lääkkeen ja ottaa sen oikeaan aikaan. Älykkäitä pakkauksia on jo logistiikassa käytössä.

Anonyymi kirjoitti...

Jeps, itse huomasin allergialääke Aeriuksen (tehty länsinaapurissa) olevana merkattu myös pisteillä. Hyvä! Lisää tällaista. Kun joku vielä puuttuisi kuudella kielellä oleviin käyttöohjeisiin, jotka (jos saa ne luettua) pelottavat ainakin ikäihmiset tainnoksiin (sivuvaikutukset...nääs). Minähän popsin huoletta, jos lääkäri on määrännyt ja hyväksi koen. No en ihan huoletta, mutta kuitenkin.
Älypakkauksista - olisiko muistuttava dosetti mitään näin ensi alkuun. Se olisi varmaan helpompi tuunata ja käyttää...

KirsiMy kirjoitti...

Polgara, oma neuvoni on, että lääkkeet kannattaa hankkia samasta apteeksita ja jos mahdollista samalata lääkäriltä tai ainakin kertoa lääkärille, mitä muita lääkkeitä, myös käsikauppalääkkeitä ja luontaistuotteita, syö. Lääkkeillä on haitallisia yhteisvaikutuksia.
Sivuvaikutusvaroitukset kannattaa kyllä pakkauksesta lukea vaikka kaikilla kielillä ;) Joskus käy niin, että lääkäri ei muista kysellä muista lääkkeistä tai ongelmista (minultakaan ei kysynyt verenpaineesta, vaikka olisi pitänyt, kun kävin päivystyksessä runsas viikko sitten selkäni tähden). On siis hyvä itsekin tietää.
Dosetti on hyvä, muistaa paremmin ottaa pillerit. Nyt apteekit tarjoavat myös annospalveluja. Se on monia lääkkeitä syövälle mielestäni vielä parempi systeemi kuin dosetti: lääkkeet tulevat potilaalle valmiiksi pusseihin annosteltuina. Pussissa on kellonaika ja nauttimisohje.

Anonyymi kirjoitti...

No, oikeasti, kyllä minä käytän noin suurinpiirtein samaa lääkäriä ja kysyn, jos jotain uutta määrätään, että sopiiko se vaiko eikö. On tullut opittua, kun sain omituisia reaktioita yhdestä yhdistelmästä *virn*! Ajattelin "muistuttavaa dosettia", siis sellaista, joka kiljaisisi, että "Klo on 18, nyt ota iltalääkkeet!" tai kuuroja ajatellen alkaisi vilkuttaa LED-valoja! Normaalidosettia eivät läheskään kaikki, edes ns. normimuistiset, osaa tai muista käyttää oikein. Tuo apteekin (ja muuten myös terveysaseman!) palvelu on ihan ok, jos pystyy huolehtimaan sen verran itsestään tai on joku, joka katsoo perään.

KirsiMy kirjoitti...

Sellaisesta kiljuvasta dosetista olisi seuraakin paremman puutteessa ;)