5.7.07

Järjenkäyttö suojaa taudilta


Tänään tuli tietoa Ruotsin aidstilanteesta. Tartunnat ovat lisääntyneet huolestuttavasti, peräti 40 prosenttia.
Suomessa tilanne on tällä hetkellä tällainen.
Suonensisäisten huumeiden käyttäjien aids-epidemia on taltutettu tehokkaalla neulanvaihdolla.

On turha luulla, että tartunnan saaneet ovat "laitapuolenkulkijoita".
Pääosa Suomen tartunnoista tulee suojaamattomasta heteroseksistä.
Suuri merkitys on Kaakkois-Aasian matkailulla: Thaimaassa harjoitettu suojaamaton seksi ainakin on venäläistä rulettia. Myös Venäjän ja Viron -matkoilta tautia tuodaan Suomeen kasvavassa määrin. Näistä maista tuodaan muitakin sukupuolitauteja.
Ohjeita sukupuolitautien tartuntojen välttämiseen esimerkiksi Tartuntatautiliitosta.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Myhäilen tässä poliittiseti korrektille kielenkäytöllesi. Tästä uutisesta olisi saanut huomattavasti räväkämmänkin puffin, mutta eivätköhän hillityt ja minkään ihmisryhmän leimaamista varovat sanavalitansi sovi paremmin tämänkaltaiseen ajattelevien ihmisten blogiin.

Tekisi silti joskus mieleni vääntää tämäkin asia kunnolla rautalangasta. ;)

KirsiMy kirjoitti...

Amina, :)

Minä en tahdo leimata ketään mitään ihmisryhmää, en myöskään ketään ihmistä sairauden perusteella. Oikeastaan en kyllä suoraan sanoen edes tiedä, mitä ihmisryhmää voisi ruveta leimaamaan riskiryhmäksi, ehkä ulkomailla matkustavia, mutta niitähän on kamalasti nykyään.
Meillä ihmisillä on vain niin suuri luottamus siihen, että minulle ei tapahdu mitään pahaa, ongelmat ovat joillain muilla, ulkopuolelani. Käytännössä moni elää kuin mikään ei voisi tarttua.
Telkkarista syötetään kaikenmaailman parasiittihotelleja, joissa millään ei ole mitään rajaa eikä silti koskaan kukaan sairastu mihinkään sukupuolitautiin, ihmiset saattavat luulla, että elämä on sellaista – niin uskomatonta kuin se onkin... Elämä on kuitenkin toisenlaista. On olemassa oikeita parasiitteja, bakteereja ja viruksia ja niiltä voi suojautua etukäteen tolkullisella elämäntyylillä. Tolkullinen elämäntyyli sukupuolirintamalla on vähintään sitä, että käyttää kondomia. Itse suosittelen sitä, että on uskollinen omalle kumppanilleen. Afrikassa tämä ei ole riittänyt, sillä vaimot ovat olleet uskollisia, miehet vähemmän ja tauti on levinnyt vaimoihin ja lapsiin. Aidsin tartunnan taltuttamiseksi uskollisuuden pitää ulottua myös miehiin. Tämä pätee tietysti missä tahansa ja mihin tahansa sukupuolitauteihin.

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Muistan kuinka Helsingissä monet apteekit kieltäytyivät ruiskujakelusta ja jopa niiden myynnistä, vaikka terveysviranomaiset suosittelivat sitä. Apteekkarit olivat siis paljon kiinnostuneempia apteekkinsa maineesta kuin kansanterveydestä. Toivottavasti aptekkarien tyttäret eivät ole sitten menneet sänkyyn narkkarin kanssa, joka on jakanut neulaa apteekkien tylyn halveksinnan takia.

Mielestäni tämä vihdoinkin moralismista vapaa neulapolitiikka on vain alkusoittoa huumeiden vapauttamiselle. uskon että ne, jotka käyttävät huumeita, myös käyttävät sitä ja siten nykyisellä lainsäädännöllä tukevat mafia-organisaatioita muhkeilla rahavirroilla.

Portugalissahan on kaikki huumeenkäyttö vapautettu kriminalisoinnista ja nähdäkseni myös jakelukin koska tilanne luisui täysin hallitsemattomaksi rikollisorganisaatioiden kanssa. Eli reseptillä saa puhdasta ja "turvallista", tasalaatuista heroiinia Portugalissa mikäli oikein olen käsittänyt.

Portugalin käyttövapautuksesta ei ole uskallettu Suomessa oikein uutisoida - sensuuri toimii.

Helsingin Kalliossa moni tyttö on prostituoitu ihan vain huumeiden kalleuden takia (tuskin kondomi aina nistin ehtona asiakkaille on) - että sellainen huumepolitiikka meillä yhä toimii.

KirsiMy kirjoitti...

Arhi, huumeet eivät tuo tullessaan mitään hyvää, näin on. Rikolliset käyttävät kaiken lisäksi hyväkäseen mihin tahansa koukkuun jääneiden ihmisten heikkoutta.
Se, että jossain maailmana maissa viranomaiset ovat nostaneet kätensä pystyyn huumeidenkäytön edessä, jopa huumeidenkaupan edessä ja vieläpä ovat sokeita huumeiteollisuuden ja huumeiden viljelyn suhteen, ei innosta minua uutisoimaan. Olen nähnyt 60-luvun huumeaallon vaikutuksia omassa kaveripiirissäni. Tunnen eräänkin tytön, joka jäi ensimmäiselle LSD-matkalleen, kun kokeili ainetta poikakaverin yllytyksestä.
Surullista on, että asunnottomuus, huono-osaisuus ja varmasti myös huumeet ovat ajaneet nuoria naisia prostituoiduiksi Helsingissä.

Mutta tosiaan: Suomessa tehokas ruiskujen vaihto on katkaissut hiv-aids-epidemian, joka tartutti tautia ruiskuhuumeiden käyttäjien keskuudessa.

Unknown kirjoitti...

Siis Sjuomessahan on nyt toista vuotta HIV-tartunnat nousussa, myös niin miesten kuin nuorten naisten kondomihalveksunnan ansiosta... eli pahemmaksi voi vielä mennä ja uskoisin, että meneekin.

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id64072.html

KirsiMy kirjoitti...

Näin juuri on, Aether, ja Suomessa tämä epidemia on pahentunut juuri nimenomaan heteroseksissä.
Luulenpa, että asenneongelman ydin on siinä, että vähän jokainen suomalainen ajattelee ikävistä ja hämmentävistä asioista, jotka maailmalla tappavat ihmisiä, että olemme ikään kuin immuuneja tartunnoille; tartunnat koskevat vain ennestään leimattuja ihmisryhmiä, kuten narkomaaneja, homoseksuaaleja, maahanmuuttajia, prostituoituja... Ikäryhmiin en ole perehtynyt, mutta siis nimenomaan turistimatkoilta tuodut taudit ovat silmiinpistävä uusi ilmiö (eikä mistään kehitysyhteistyökohteista siis, vaan lomanviettokohteista).