24.7.07

Tulospalkkausta terveyshallintoon

Sosiaali- ja terveysdenhuoltoon on tuotu teollisista tuotantoprosesseista matkittu tulospalkkaus. Nyt hallintomiesten silmissä esimerkiksi sosiaalityöntekijät ja terveyskeskusten väki tekevät suoritteita sen sijaan että he hoitaisivat sairaita, lieventäisivät tuskia tai ehkäisisivät sairauksien puhkeamista.
Lääke tähän tautiin voisi olla, että kuntien terveys- ja sosiaalityöstä vastaavien palkka sidottaisiin siihen, miten hyvin sairaudet parannetaan ja miten terveenä väestö pysyy.
Nyt pikkuvirkamiehille on annettu talousvaltaa ja -vastuuta. Tämä on typerää. He tuijottavat vain yhtä momenttia. Pahimmillaan on käynyt niin, että joku on päättänyt säästää enemmän kuin budjettikehyskään vaatii ja ihmiset on jätetty ahdinkoon, jotta jonkun momentin tulos näyttää "hyvältä". Samalla kasvatetaan kokonaismenoja hullun lailla.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Voi taivas. Koskahan tämä eri tuotantoalojen vääränlainen benchmaking, talouden termien väärinkäyttö ja talouden mallien idioottimainen soveltaminen saavuttaa lakipisteensä?

KirsiMy kirjoitti...

Neulekirppu, määrälliset tavoitteet ovat niitä ainoita, jotka tulivat mieleen, kun joku keksi, että tulospalkkaus on päivän juttu.

Unknown kirjoitti...

Huoh. Joo.