25.10.07

Kirjamessuilla: Celia äänikirjojen tarpeeseen

Tiedottaja Sanna Schildt kalastelee kirjamessuilla kiinnostuneita esitelläkseen näkövammaisten kirjasto Celian palveluja.


Äänikirjoja voi kuunnella tietokoneilla tai erityisillä Daisy-lukulaitteilla.
Näkövammaisten Celia-kirjasto palvelee koko maata. Se tarjoaa MP3-muodossa olevia äänikirjoja, paitsi näkövammaisille, myös esimerkiksi lukihäiriöstä kärsiville, ikäihmisille, jotka eivät enää näe tekstiä ja henkilöille, joilla on sellainen vamma, etteivät he jaksa pidellä kirjaa käsissään.
Celian asiakkaaksi pääsemiseen tarvitaan lääkärin tai muun asiantuntijan todistus, josta ilmenee äänikirjaston käytön tarve. Sen jälkeen kirjaston palvelut ovat maksuttomia käyttäjilleen.
Celiassa on myös oppikirjapalvelu, joka tuottaa, lainaa ja myy oppikirjat näkövammaisten ja muiden lukuesteisten tarpeisiin kaikille kouluasteille.
Sanna Schildt kertoo, että myös esimerkiksi vanhusten hoitolaitos voi rekisteröitys kirjaston käyttäjäksi tai auttaa asukasta rekisteröitymään kirjaston käyttäjäksi. Näitä käyttäjiä on melko vähän; laitosten henkilökunta vetoaa usein työvoimapulaan tässäkin asiassa.
Hohoi, sosiaalialan laitokset, ehkä osa kiireestä on tehtyä. Ehkä sen verran sentään aikaa jossain käänteessä on asukkaallekin, että joku ennättää tilata hänelle äänikirjaston jäsenyyden.
Celian äänikirjoja voi kuunnella joko tietokoneella tai MP3-soittimella tai sitten erityisellä lukulaitteella, jollaisia voi kysellä Celiasta.

4 kommenttia:

hevosmies kirjoitti...

Kun kohderyhmää on muutenkin laajennettu näkövammaisista yleisemmin lukuesteisiin, niin olen miettinyt, eivätkö myös mielenterveyskuntoutujat ja -potilaat voisi saada lukulaitteen käyttöönsä. Psyykkiseen sairauteen liittyy usein kognitiivisia ongelmia, jotka tekevät lukemisen vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi.

Celian käyttösäännöissä psyykkistä sairautta ei mainita, mutta harvoinpa mielenterveyskuntoutujia muutenkaan ajatellaan.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Hevosmies, neuvon pyytämään terapeutin tai psykiatrin tai jonkun muun hoitavan lausuntoa. Varsinkin kun niitä kognitiivisia häiriöitä ilmenee... Esimerkiksi lääkkeet voivat aiheuttaa vapinaa, lihasheikkoutta ynnä muuta, mikä saattaa vaikeuttaa kirjojen käsittelyä.

hevosmies kirjoitti...

Sain itse lukulaitteen lukivaikeuden perusteella, mutta ehkä mt-yhdistyksiä voisi infota asiasta..

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Tätä kautta taoivoakseni tieto menee perille, ainakin Celiaan päin, Hevosmies, sillä laitan aina tiedoksi postaukseni niille tahoille, joista kirjoitan.