12.10.07

Infektiolääkäriltä eivät työt lopu


Professori Ville Valtonen kirjoittaa Kansanterveys-lehdessä 8/07 (ei vielä ole netissä) infektiosairauksien muuttuvista ongelmista. Syytä on puhua: Infektiosairaudet ovat sairaalapotilaiden merkittävin välitön kuolinsyy. Sen lisäksi esimerkiksi kulkutaudit ovat jatkuva uhka.
Ihmiset eivät tällä hetkellä Suomessa kuole tubiin tai polioon eivätkä sairastu sikotautiin, tuhkarokkoon tai vihurirokkoon. Tilalle on tullut aidsin uhka, sairaalainfektiot ja mikrobilääkeresistenssi.
Lisäksi kehittyy täysin uusia infektiosairauksia ja vanhat kulkutaudit voimistuvat, siis lintutauti kehittyy kääntyäkseen pandemiaksi ja tuberkuloosi uhkaa Suomeakin jälleen, nyt lääkkeille vastustuskykyisenä (pdf) tappajana.
Myös kroonisten sairauksien, kuten syövän ja sepelvaltimotaudin synnyssä infektioilla on oma merkittävä osuutensa.
Matkailu kuljettaa kaukana olevia uhkia hetkessä tänne syrjäiseen Suomeen. Seuraava pandemiakin leviää edellisiä nopeammin, koska se matkustaa lentokoneella.

Tutkimusprofessori Pentti Huovisen mukaan bakteerit selättävät lääketieteen, ellei alan tutkimustyötä tehosteta.
Niin, antibioottien tehoa menetetään kaiken aikaa, kun maailmalla juodaan penisilliinillä terästettyä limunaatia ja Suomessa nautitaan turhia varmuuden vuoksi -kuureja edelleenkin, kun taudinaiheuttajaa ei ns. säästösyistä tai jostain muusta syystä jäljitetä, vaan annetaan oireenmukaista hoitoa.

3 kommenttia:

Kirjuri kirjoitti...

Joo. Mitä enemmän historiaa lukee, sitä vahvemmin vakuuttuu siitä, että tämänhetkinen kulkutaudittomuutemme on lähinnä tyyntä myrskyn edellä. Pitää vaan yrittää suhtautua niin kuin keskiajan ihminen, ajatella kuolemaa tanssivana luurankona, jonka kanssa on pakko koettaa pyörähdellä.

Anonyymi kirjoitti...

Tänään on kananmunan päivä. Miksei täällä ole noteerattu näin terveellistä ruokaa? Vai pelkääkö joku kenties pandemiaa?

KirsiMy kirjoitti...

Natalia, täällä teollisuusmaissa olemme periaatteessa edelleen paremmin suojassa kulkutaudeilta, mutta lentomatka on hyhyt matka. Tosiaan, keskiaika voi alkaa kiinnostaa, kun joku kulkutauti voimistuu maailmanlaajaksi. Ebolasta ei sellaista tullut, hiv ei ole Suomessa järjestelmää uhkaava virus, kuten monessa Afrikan maassa, tubi saatiin jo kertaalleen hyvitetyksi...

Anonyymi, kananmunat ovat kai hyödyllinen elatusalusta laboratoriotutkimuksissa. Lintuinfluenssasta puheenollen: saattavat siinä vaiheessa tosiaan kananmunat tulla enemmänkin esille täällä, kun asia tulee ajankohtaiseksi.