2.10.07

Enemmistö vastaa rehellisesti alkoholinkäyttöään koskeviin kyselyihin


Verkkolehti InMediasRes kysyi bloggaajilta, vastaavatko he rehellisesti, odotusten mukaisesti vai valehtelevatko, kun heiltä kysytään heidän alkoholinkäytöstään.
80 prosenttia vastaajista vastaa vastaavansa rehellisesti, 10 prosenttia odotusten mukaisesti ja yhdeksän prosenttia kertoo valehtelevansa. Prosentti on kadonnut bittiavaruuteen miettimään asiaa.
En käynyt erittelemään, kuka kysyy; silläkin on merkitystä aivan varmasti.
Lukijakyselyyn vastasi viikon kuluessa 55 henkeä, mikä ilahdutti.
Aiheesta on keskusteltu myös Jaiku-kanavalla.
Edit. 3.10. Aiemmin tässä blogissa: Viemäriin kaadetun viinan ongelma.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

80 prosenttia on rehellisiä kun kysytään alkoholinkäyttöä. Miksi sitten kyselytutkimuksissa on kansalaisten alkoholikäyttö noin kolmannes siitä mitä alkoholia maassa myydään ja matkalta kannetaan? Mihin päätyy kaksi kolmasosaa alkoholista? Kaadetaanko se viemäriin?

KirsiMy kirjoitti...

Se on se viemäriin kaadetun viinan ongelma, josta Sinikka Torkkolakin taannoin puhui ja 24.9. siitä postasin.
Jos tarkasti luet, Anonyymi, huomaat, että sovitin sanani huolellisesti: 80 prosenttia vastaa vastaavansa... No, syitä tulokseen voi olla muitakin kuin se, että joku valehtelee. Saattaa esimerkiksi olla, että rehelliset ihmiset vastaavat auliisti tällaiseen kyselyyn, johon vastaaminen on vapaaehtoista, mutta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kysymyksiin on suunnilleen pakko vastata jotain.
On muitakin mahdollisuuksia: se kymmenen prosenttia, joka muuntelee totuutta, juo yksin kaksi kolmasosaa kaikesta viinasta.