17.10.07

Kokoomuksen sisäinen asia?

Sain tänään lukijapalautetta, jossa toivottiin, että poliitikot ottaisivat osaa Tehyn työtaistelusta käytävään keskusteluun:
"Mutta miten ei Suomen valtio ota vastuuta? Miten kukaan päättäjä ei sano sanaansa. Ennen vaaleja todella puheita pidettiin."
Viimeksi aamulla kuuntelin, kuinka radiotoimittaja yritti nähdäkseni provosoida hallituspuolueiden, erityisesti Kokoomuksen päättäjiä julkiseen keskusteluun. Tilanne on mielenkiintoinen: kokoomusenemmistöinen Tehy, kokoomuslainen sosiaali- ja terveysministeri, kokoomuslainen valtion rahakirstunhoitaja, Kokoomuksen vaalilupaukset. Luulisi, että ratkaisuun rahasta on helppo päästä, kun vielä valtion kirstuun on ropissut rahaa ennätystahtiin. Kysymyshän näyttää olevan Kokoomuksen sisäinen.
--
Tamperelainen tupakoitsijan leski voitti miehensä käynnistämän prosessin tupakkateollisuutta vastaan, vaikka ei Suomen oikeusistuimissa, niin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. STT:n uutisen mukaan Suomen valtio määrättiin yli kymmenentuhannen euron korvauksiin tupakkateollisuuden tuotteiden aiheuttamasta syövästä.
Jos potilaan turvallisuus vaarantuu työtaistelun aikana, kansalais- ja potilasjärjestöt toivottavasti valmistautuvat potilaiden oikeuksien peräämiseen.

23 kommenttia:

Christer Sundqvist kirjoitti...

Tämä TEHY:n puuhaama työtaistelu joukkoirtisanomisineen on kyllä todella vaikea asia monien mielestä. Oma sydämeni sykkii lämpimästi sairaanhoitajille. He ovat palkkansa ansainneet. Mutta samalla kuuntelen huolestuneena rumia sivuääniä: Meneekö TEHY tässä liian pitkälle? Onko maan terveydenhoitojärjestelmän ajaminen sekasortoiseen tilaan lopultakaan kovin viisasta.

KirsiMy kirjoitti...

Veteraaniurheilija, minäkin olen kirjoittanut kriittisesti tämän työtaistelun etiikasta tuossa jokin aika sitten. Tämä kirjoitus on edelleen voimassa.
Monista tehyläisten haastatteluista olen päätellyt, että he eivät usko työtaistelun realisoituvan. Itse pelkään, että joukkoirtisanoutumiset toteutuvat ja julkisen puolen terveydenhuollossa vaarantuu potilasturvallisuus, jopa potilaiden henki. Toivottavasti olen väärässä.

SIlti siis vielä kerran: täytyykö vaalilupaukset pitää, vaikka ne kenties olisi annettu asioista, joihin oma toimivalta ei ulotu?

Anonyymi kirjoitti...

Ei tätä tilannetta ole Tehy ja terveydenhuollon ammattilaiset aiheuttaneet, vaan heitä hyväksikäyttäneet kunnat ja valtio, välikätenä tietysti nämä torvet poliitikot.

KirsiMy kirjoitti...

Anonyymi, toki riippuu, mitä tilanteella tarkoitat.

Oikeassa olet, jos puhut vaalilupauksista ja niiden maksamisesta.
Sen sijaan mielestäni olet väärässä, jos puhut hoitajien mahdollisen irtisanoutumisen aiheuttamasta potilaisturvallisuuden vaarantumisesta julkisella sektorilla. Työtaistelukeino on kova ja kohdistuu potilaisiin pahemmin kuin poliitikkoihin, joilla on varaa hoidattaa itsensä ja omaisensa niin halutessaan yksityisellä sektorilla, mihin meillä kaikilla ei ole varaa.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä yksityisellä ole mahdollisuutta erikoissairaanhoitoon, ei vaikka rahaakin löytyisi. Terveyskeskukset toimivat toistaiseksi ihan normaalisti, kuten erikoissairaanhoitokin. Päättäjät voivat viisaasti päättämällä estää katastrofin, mutta sitä tahtoa ei löydy. Rahaa on, mutta sitä pitää säästellä valtion liikelaitosten optioihin, olishan se nyt kamalaa, jos siellä jäätäisiin ilman!

KirsiMy kirjoitti...

Voi kuule, Anonyymi, yksityisillä lääkäriasemilla ja yksityissairaaloissa on tosi upeat erikoislääkäripalvelut, kun vain on asiakkaalla rahaa.
On toki sellaistakin erikoissairaanhoitoa, ja erittäin keskeitä, jota yksityinen voittoa tavoitteleva sairaanhoito ei ota hoitaakseen ja johon se ei koskaan kykenekään. Hyvänä esimerkkinä on julkisuuteen nostettu Lapsenklinikka.

Valtion talouspolitiikka on arvovalintoja. Hallituksessa on painotettu veronalennusten tärkeyttä ja valtionvelan maksamista ja Matti Vanhanen sekä Jyrki Katainen ovat vakuuttaneet, että heiltä ei rahaa hoitajille heru enempää kuin aiemmin luvattiin.

Itse veikkaan hallituskriisiä, jos hoitajien joukkoirtisanoutumiset toteutuvat.

Potilaat ovat, meni miten tahansa, se joukko, joka tilanteesta kärsii. Esimerkiksi sydänpotilaiden tilanne huolestuttaa.
Suomella olisi tällä hetkellä hyvin varaa kustantaa hyvä julkinen terveydenhuolto.
Kyse on arvovalinnoista. Rahaa voidaan ohjata pois yhteiskunnan peruspalveluista, mutta se ei ole viisasta.

Julkisen terveydenhuollon rapautumisesta kärsivät tosiaan sitten myös rikkaat ihmiset. Meistä jokainen on riippuvainen erityisesti julkisen terveydenhuollon korkeasta laadusta. Yksityisillä palveluilla ei näitä voida korvata, koska yksityinen palvelutuotanto hakeutuu vain alueille, joissa voidaan tahkota rahaa.

Anonyymi kirjoitti...

Minä luulen ettei kyse lopulta ole rahasta vaan työskentelyolosuhteista ja epävarmuudesta (määräaikaisuus) terveydenhuoltoalalla, luulen että ala halutaan yksityistää se lienee ainakin lääkäreillä mielessä ja siksi eivät mene töihin (bisnestä). Alalla työskentelevät kiltit tytöt, kunta-alan ihmisistä noin 80% on naisia. He ovat suostuneet huonoihin työolosuhteisiin vaikkapa siksi jotta kunnan veroäyri pysyisi pienenä. Olenkin miettinyt onko pieni veroäyri lopulta hyvä asia jos sen hintana ovat huonot palvelut.

Hallitus on hoksinut sen kuinka suostumalla TEHY:n vaatimuksiin myös kaikkien kunta-alalla työskentelevien palkkoja on nostettava koska on olemassa sellainen sopimus. Kunta-ala on hyvin hierarkinen yhteisö. Sairaanhoitaja ei voi mennä arvoasteikossa tiettyjen arvokkaampien ohi rahallisestikaan.

KirsiMy kirjoitti...

Komposti, nämä "kiltit tytöt" nostivat Kokoomuksen valtaan, kun se lupasi heille 500 euroa lisää palkkaa.

Ja nyt siis ammattiliitto Tehy puhuu rahasta.
Tehy ei tällä kertaa puhu mitään määräaikaisuuksista, eikä tietenkään keikkatyön tekemisestä, mikä on omiaan lisäämään muun henkilökunnan ongelmia työjärjestelyissä. Siinäpä on Tehyn oma heikko kohta; sen jäsenistä osa tekee keikkaa mielellään ja osa kärsii siitä, että toiset tekevät vain päivää...

Sen verran itsellänikin on hoitoalalla työskenteleviä ystäviä ja tuttuja, että tiedän, kuinka huonoja työolosuhteita, työilmapiiriongelmia, työaika-asioita on ilmassa, että pelkkä palkkavaatimus hämmästyttää.
Aikapommina muhii alalla huono maine, joka työntää nuoria muihin hommiin ja ulkomaille. En hämmästele, jos nuori mieluummin valitsee lääkärin, ekonomin tai juristin ammatin, koska hoitalalalla on sanotaan olevan huono palkka, määräaikaisuuksia, huono työilmapiiri ja mahdollisesti epäsäännöllinen työaika.
Jos hoitajaksi ryhtyy, kannattaa mennä sinne, missä tienää, jos rahaa ajattelee. En hämmästy, jos nuori hoitaja aiemmin lähti Saudeihin, missä tienasi asunnon hinnan herkästi tai lähtee Englantiin.

Tuo yksityistämisasia on bisnesorientoituneiden ihmisten mielissä vähän ammatista ja koulutuksesta riippumatta, mutta julkinen terveydenhuolto ei kaikilta osin vain yksinkertaisesti ole korvattavissa yksityisillä palveluilla. Bisnes hakeutuu aloille, joilla voidaan tahkota suuria voittoja. Jos potilaat jätettäisiin pelkien terveysmarkkinoiden armoille, vain suurista kansansairauksista kannettaisiin huolta ja vain tietyt ylesiset leikkaukset hoidettaisiin. Vaativin sairaanhoito, erikoistunutta erityisosaamista vaativa kirurgia esimerkiksi, jäisi hoitamatta tai ne palvelut ostettaisiin julkisen palvelun sairaaloista jostain ulkomailta. Siinähän ei olisi mitään järkeä. Nyt jo näitä palveluita tietääkseni ostetaan, mutta ainakaan taloudellisista syistä näin ei kannattane menetellä. Maa yksinkertaisesti tarvitsee julkista terveydenhuoltoa.

Anonyymi kirjoitti...

Sairaanhoitajan työ on arvostettu kansalaisten mielissä. Siksipä ilmeisesti alalle on aina pyrkyä vaikka sen alan valitessaan luulisi olevan tiedossa ikävät työajat ja "huono palkka". Tosin täällä pohjoisempana hoitureiden palkat ovat kärkipäässä kuitenkin ottaen huomioon palkalliset ihmiset.

Ihmettelen kuka uskoi tuollaista vaaliheittoa ihan utopiaa. Onko niin, että taas kiltit tytöt toimii niin kuin käsketään vaikka oikeasti ajattelisivat toisin ja olisivat tyytyneet siihen 220€ palkankorotukseen. On tää kyllä hassua, että on tosiaan kysymyksessä kokoomuksen johtama ammattiliitto. Yleensähän porvarit vihaavat ammattiliitoja! Mielenkiintoinen asetelma. No antakaa hoitsuille palkankorotus muutenhan ne myrkyttää meitin insuliinilla tai tukehduttaa tyynyllä.

KirsiMy kirjoitti...

Komposti, nykyisin ammattiyhdistystoiminnassa on aika iso puoluekirjo, jos ei aina liittojen sisällä, niin ainakin kaikkiaan.

Toivottavasti olen väärässä tuon hoitajien ammattikuvan suhteen. Näkemykseni perustuu vain siihen, mitä tutut sairaanhoitajat ovat omista sairaaloistaan kertoneet siitä, miten vaikea on saada paikkoja täytetyksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hoitoalan ammatit ovat mielenkiintoisia, työ on antoisaa jos sen saa tehdä oikein. Liian pienellä henkilökunnalla ei onnistu. Ja lyhytaikaisissa työsuhteissa ei ole motivaatiota tehdä enempää kuin jaksaa ja on pakko. Moni meistä hoitajista on ollut sekä työttömänä että pätkätöissä, velkaa on kertynyt lama-ajalta edellämainittujen syiden takia. Parikymmentä vuotta koulutettu hoitohenkilökunta on odottanut vuoroaan, turhaan. Nyt meidän on pakko tehdä asialle jotain itse, koska apua muualta ei tule. Eikä kannustusta nytkään, mustamaalausta vain. Syypää tilanteeseen on toisaalla!

Anonyymi kirjoitti...

Lääkäreitä koulutetaan suhteessa hoitajiin vähemmän. Eivät kaikki lääkäreiksi, ekonomeiksi yms. haaveilevat pääse aloja opiskelemaan vaikka sinne pyrkivätkin, tuleeko heistä katkeroituneita hoitajia sitten?

Sikäli ymmärrän hoitajia että nykyisinhän alalla kuin alalla ihmisiä pyritään lisäkouluttamaan siten että hoitaja pystyy suoriutumaan osasta ennen lääkäreille kuuluneista tehtävistä, samoin vaikkapa siivoojaa koulutetaan siten että hän suoriutuu myös ennen vain hoitajille kuuluneista työtehtävistä. Hoitajien, siivoojien jne. palkat eivät kuitenkaan nouse vaativuuden ja vastuun lisääntyessä. Lääkärit kyllä osaavat käyttää tilannetta hyväkseen ja neuvottelevat hyvät palkat itselleen samoin ovat hoitajatkin kuulemma oppineet tekemään etenkin tuoreet hoitajat.

Eivät kaikki pysty tai halua muuttaa rahakkaampiin töihin ulkomaille jos on perhettä tai oma omakotitalo pikkukunnassa.

Mistähän hoitajat kuvittelevat rahat otettavan 500€=3000 mummun markan palkankorotuksiin. Veikkaanpa, että heikoimmat tulevat kärsimään hoidettavia priorisoidaan entisestään, töitä ulkoistetaan ja yksityistetään. Pikkukuntien terveyskeskuksia karsitaan, sinänsä en koskaan ymmärtänytkään kuinka pienissäkin (n. 2000 asukkaan) kunnissa voi olla oma terveyskeskus vuodeosatoineen kaikkineen niin kuin 1980-luvun hulluina vuosina tehtiin..

Anonyymi kirjoitti...

Siivoojat (sairaalassa kylläkin laitoshuoltajia) eivät voi tehdä koulutetun hoitohenkilökunnan töitä, eivät saa toisin sanoen. Mutta hoitohenkilökunta joutuu kylläkin tekemään siivoustöitä, hoitotyönsä ohella...Eivätkä silti ole katkeroituneita, eivätkä yleensä ole koskaan lääkäreiksi aikoneetkaan! Huh huh mitä yleistystä! Näkee, ettei henkilö tiedä yhtään mistä puhuu...

KirsiMy kirjoitti...

Saa nähdä. Rahaa tulivat poliitikot luvanneeksi, mutta nyt ikään kuin myöntävät, että tuli luvatuksi liikaa, myöntävät ja eivät myönnä...
Töiden järkeistäminen on luultavasti edessä monessa huonosti organisoidussa hoitoalan työpaikassa. Ei ole mitään järkeä teettää siivoustöitä ihmisellä, jolla ei ole sille alalle koulutusta ja jolla on liian korkea palkka siihen työhön. Ei myöskään ole mieltä teettää lääkärin töitä hoitajilla, sillä hoitajilla ei ole koulutusta lääketeiteeseen ja tekisivät vain virheitä. Edessä on luultavasti suuret johtamisen haasteet. Työnjaon pitäisi olla kohdallaan ja jokaiseen työhön pitäisi olla ihmiset, jotka siihen työhön on koulutettu. Tämä toisaalta potilasturvallisuuden tähden, toisaalta tietenkin myös talouden tähden.
Lääkäreistä vielä: ovat nekin aika kallispalkkaisia konekirjoittajiksi.
Ja hoitajista: joissain yksiköissä heillä on edelleen aikaa höpöttää omia asioitaan ja surffailla turhilla nettisivuilla työaikana – jopa paheksuvat opiskelijoita, jotka seurustelevat luppoaikana potilaiden kanssa. Ihan tappotahtista ei työ jokaisessa sairaanhoidon yksikössä edelleenkään ole tai työtä ei ainakaan siinä tahdissa tehdä potilaspalautteesta ja hoitajien ja erityisesti alan opiskelijoiden kertomuksista päätellen. Tällaista on itseni kovin vaikea ymmärtää, kun saan palkan vain tulosken mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Vaikuttaa siltä ettei anonyymi tiedä alasta paljoakaan. Sairaanhoitajia tosiaan on koulutettu/ koulutetaan suorittamaan ennen lääkäreille kuuluneita tehtäviä ainakin pohjoisempana Suomea, palkka ei ole tainnut kuitenkaan vastaavasti nousta. Siivojia tai laitoshuoltajia koulutetaan avustaviin tehtäviin parina hoitajalle kuten syöttämään, petaamaan, siirtelemään potilasta, vaipottamaan, kylvettämään, vessassa käynnin avustajiksi ja vuodepesuihin sekä ruoanjakajiksi siivouksen ohella eli tuota lienevät ns. sairaala-apulaiset ennenkin tehneet. Tämä saattaa aiheuttaa närää hoitajissa kokevatko he laitoshuoltajat uhkaksi itselleen. Laitoshuoltajat vain tekevät tätä työtä halvemmalla kuin muut hoitajat.

Etenkin sairaalasiivouksen luulisi vaativan ammattitaitoa sitä ei voine tehdä kuka tahansa ei edes hoitaja ettei tietämättömyyttään levitä pöpöjä ympäriinsä sanovat siivousalan ammattilaiset.

Pitää muistaa että kunnissa työskentelevillä on myös sellaisia etuja joita muualla työskentelevillä ei ole kuten vaikkapa viiden viikon pituiset kesälomat jotka karttuvat tietyt vuodet palveltuaan.

Anonyymi kirjoitti...

Potilaat ja sairaalassa vierailijat tuskin erottavat kuka heitä kulloinkin käsittelee tai kenen kanssa ovat tekemisissä. Kaikki valkoisissa liikkuvat monet mieltävät etupäässä sairaanhoitajiksi tai lääkäreiksi. Siivoojaksi miellettäneen sentään mopin varressa oleva joskin hänen ollessaan muissa puuhissa häntäkin luultaneen sairaanhoitajaksi tai jopa lääkäriksikin. Tästä syystä sairaanhoitajat saavat erityisen paljon sympatiaa osakseen ja heidän on helppo vaatia mitä haluavat. Kuitenkin heidän palkkansa on parempi kuin lähihoitajien, siivoojien tai muiden sairaalassa työskentelevien paitsi lääkäreiden. Toki sairaanhoitajilla on enemmän vastuutakin.

Kukapa sitä on tyytyväinen palkkaansa ainakaan tavallisia töitä tekevä.

KirsiMy kirjoitti...

No, no, Komposti, ei saa aliarvioida potilaita.
Sinänsä siis on varmasti niin, että lisää liksaa hoitajille -vaatimus ennen vaaleja piti sisällään koko tuon porukan (lääkäreitä lukuunottamatta).

Anonyymi kirjoitti...

Puhunkin tietenkin vain omasta puolestani ja siitä päättelin josko jotkut muutkaan eivät aina tiedä kuka heitä kulloinkin on käsitellyt/käsittelee. Likinäön heikkouden vuoksi minä ainakaan en erota nimikyltistä minkä sortin hoitaja on kulloinkin ollut kyseessä kaikkihan he ovat _sairaan hoitajia. Lääkärit nyt sentään erottaa muista jos heillä on pitkä valkoinen lääkärintakki päällään.:)

Minen ymmärrä kuinka joku voi ottaa tosissaan jonkun kansanedustajapyrkyrin heiton vaalien alla, lupaahan he vaikka kuun taivaalta päästäkseen minne haluavat. Vaan tarvitseeko kaikkea uskoa.

KirsiMy kirjoitti...

Komposti, jos vaalien alla annettuihin puolueiden linjauksiin ei voi luottaa, ollaan kyllä sellaisella suolla, jossa on tosiaan enää pelkkää mielikuvapolitiikkaa. Mielikuvat eivät pitkän päälle lämmitä, kuten nyt uhkaa isopalkkaisia äänestäneille keskipalkkaisille käydä: joutuvat huomaamaan, että eivät ehkä enää kuulukaan joukkoon ennen kuin seuraavien vaalien alla.
Vaikka käyn nyt Kokoomuksen kimppuun kuin herhiläinen, olen oppinut suhtautumaan tasapuolisesti epäillen poliittisiin lupaajiin oikealta vasemmalle. Annettavien lupausten täytyy olla realistisia ja sellaisia, että ne aiotaan ajaa läpi vaalien jälkeen. Muussa tapauksessa ei kansalaisiltakaan ole oikeutta vaatia demokratian pelisääntöjen mukaan elämistä – vai onko?

Anonyymi kirjoitti...

No maailmaa jo pitkään sentään seurattuani olen huomioinut lupausten toisinaan olevan vain lupauksia. Toki tuolloin kansalaisen kuuluukin yrittää pistää kampoihin enemmän niin pitäisi tehdäkin.

Minusta TEHY on loistava ammattiliitto ja vielä kokoomuslaisen johtama ja ilmeisesti suurelta osalta hoitajat ovatkin kokoomuslaisia toki muitakin puolueita edustavat kait? Monet muut alipalkatut ammattiryhmät voisivat ottaa heistä mallia, vaikkapa juuri siivoojat eiköhän alkais jotain tapahtua!

KirsiMy kirjoitti...

Itse en usko, että miehet ovat valmiit luopumaan saavutetusta etumatkastaan taistelutta, Komposti.

Anonyymi kirjoitti...

http://web.archive.org/web/20070828031444/www.jyrkikatainen.fi/?action=news/view&id=41&ngid=1 utdrag ur texten: Naisten asemaa on parannettava työmarkkinoilla. Kokoomus tarjoaa siihen kolmea keinoa: tasa-arvotupo, perusteettomien pätkätöiden karsiminen, sekä vanhemmuuden kustannusten täysi korvaaminen valtion varoista. Kokoomuksen johtama hallitus ei ole pelkkä äänetön yhtiökumppani tupopöydässä. Tavoitteenamme on tasa-arvotupo eli ylimääräinen palkankorotus kunnallisille, koulutetuille naisvaltaisille aloille. Valtio korvaa palkkamenojen kasvun ylimääräisinä valtionosuuksina kunnille. Lainvastaisista, perusteettomista pätkätöistä, jotka ovat tyypillisiä erityisesti julkisella sektorilla, pääsemme eroon lisäämällä valvontaa ja sanktioita. Kuntien saaman valtionosuuden yhtenä kriteerinä voisi olla myös työsuhteiden laatu. Lasten saamisesta aiheutuvista kuluista maksaa enemmistön edelleen naisen työnantaja. Tämä heikentää nuorten naisten työn saantia. Vanhemmuudesta syntyvät kustannukset on korvattava kokonaan valtion varoista. Äitiys ei ole työperäinen sairaus eikä siis kuuluu työnantajan maksettavaksi.

KirsiMy kirjoitti...

No, poliitikkojen puheet ovat puheita ja teot ovat sitten tekoja; ne puhuvat hieman toista. Taitaa olla käsillä aika, jolloin naiset ovat nousseet peräämään sitä tasa-arvoa.
Ja Kokoomus on vallankahvassa, mutta eipä hoitajille hallitukselta ole tippumassa lisää liksaa julkisuudessa olleiden kannanottojen mukaan. No, ehkä Kokoomus myöntää vaalien alla annetut lupauksensa vähitellen.

Muuten: poliitikoilta toivon, että esiintyisitte omilla nimillänne täällä blogissani. Kovin pitkään en voi luottaa anonyymin sanaan; kommentithan voivat tulla vaikka vastakkaisesta puolueesta kuin annetaan ymmärtää. Nimi siis esiin, koska kyse ei ole mitenkään arkaluontoisesta ja herkästä asiasta, jota varten olen blogissani sallinut anonyymin kommentoinnin.