OK pohtii Tehyn orastavan työtaistelun seurauksia kiintoisasta näkökulmasta. Suosittelen.
Edit. 10.10. klo 11.53 Muuten: Kansanedustaja Tarja Tallqvistin Jaiku-blogissa käydään vilkasta keskustelua tilanteesta, Tallqvist ei ehkä itse ole edes huomannut, että keskustelu leimahti muutama päivä postauksen jälkeen.
Edit. 10.10. klo 19.44 Pekka Kostamo kirjoittaa työtaistelun taustoista verkkoajan ensimmäisessä Uudessa Suomessa tänään. Sinne pääsee kommentoimaankin.
4 kommenttia:
Uhkapeli kostautuu ainoastaan hoitajalle itselleen. Jos esim. on jo tietyssä iässä, niin ei kannattaisi urheilla... Voi olla että ei saakaan enää vakkari työsuhdetta, koska lähellä eläkeikää olevia naisiahan ei tunnetusti palkata duuniin. Vähän vastuullisuutta ammattiliitoltakin. Ei yksittäisiä ihmisiä pidä laittaa tämän jutun maksajiksi. Täytyy olla muita keinoja.
OK arvelee, että uhkapeli saattaa onnistuakin, mutta se tuottaa yllättävän tuloksen: kunnat huomaavat pärjäävänsä vähemmilläkin sairaanhoitajilla ja kasvattavat matalapalkkaisemman väen määrää. Näin terveydenhuollon taso laskee henkilökunnan koulutustason ylesen laskun myötä ja esimerkiksi palkankorotuksista aiheutuneet kustannukset korvataan henkilökunnan määrän ja laadun sääntelyllä.
Oli miten oli, minusta Tehy on valinnut huonosti kääntäessään aseen potilasta kohden.
Tossa linkki:
http://www.tehy.fi/viestinta/
tiedotteet/?x1537943=13302627
Korjaa selaimessa niin pääset lukemaan. Tehyn sivuilta:
"Tehyn maanantaina kunta-sektorin työsuhteisia tehyläisiä koskeva ylityökielto on vaikuttanut nopeasti.
-Tämä paljastaa sen, että terveydenhuollon toiminta rakentuu nykyisessä työvoimatilanteessa erittäin paljon sen varaan, että hoitohenkilöstö tekee ylityötä, tuplavuoroja ja vaihtaa työvuorojaan jatkuvasti lyhyellä varoitusajalla. Käytännössä on pitkään toimittu niin, että hoitohenkilöstö ei ole voinut suunnitella omaa elämäänsä juuri lainkaan, kun ei tiedä, milloin töistä pääsee pois eikä koska sinne taas kutsutaan, sanoo Tehyn kehittämisyksikön johtaja Tarja Honkalampi.
-Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on palauttanut hoitohenkilöstön normaaliin tilanteeseen, jossa kaikki tekevät sovitut työvuoronsa lakien ja sopimusmääräysten mukaisesti. Toimenpide on tehnyt yllättävän nopeasti läpinäkyväksi kaiken sen joustamisen ja näkymättömät ylityöt, joiden varassa terveydenhuollon toiminta näyttää olevan. Esimerkiksi jo nyt jononpurkuleikkauksia on peruutettu ja henkilöstöä siirretty kiireellistä hoitoa antaville osastoille sekä virkasuhteisia määrätty varallaoloon, kertoo Honkalampi.
-Ylityökiellon vaikutukset kohdistuvat ei-kiireelliseen toimintaan terveydenhuollossa eivätkä vaaranna kiireellisen hoidon tarvetta tai potilasturvallisuutta. Tehyläiset tekevät työtään koko ajan normaalien työvuorojen mukaisesti, korostaa Honkalampi."
Nämä ovat normaaleja työtaistelutoimia.
Tässä kohden näkyvät alimitoitetut resurssit. Työnantajan velvollisuus, muillakin aloilla, on pitää huoli siitä, ettei työn sujuva suorittaminen perustu olemassa olevan henkilöstön jatkuviin ylityöntekohaluihin. Tässäkin on kyse myös potilasturvallisuudesta, samoin työssäjaksamisesta.
Lähetä kommentti