16.10.07

Saanko vaivata?


Aivoja kannattaa vaivata, neuvotaan Timo Erkinjuntin ja Maarit Huovisen erinomaisessa kirjassa Kun muisti pettää, Muistihäiriöt ja dementia.
Mielekkäässä työssä aivot eivät kulu. Aivoja tulisi kuulemma käyttää päivittäin innostaviin asioihin, jotta ne voivat hyvin.
Musiikin kuuntelu on joidenkin ihmisten aivoille verenkiertoa vilkastuttavaa toimintaa. Toisille esimerkiksi kirjallisuus tai kuvataide tuovat elämyksiä. Opiskelu kuulemma kannattaa aina; kyky oppia säilyy koko iän.
Aktiivinen elämäntapa ja sosiaalisten suhteiden hoitaminen , harrastukset ja ristikoiden ratkominen vahvistavat muistia.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mökkiaikaan tulee ehkä eniten "vaivattua" noita aivoja. Ristikot ovat sellaista leppoisaa ajankulua. Nyt kun ei tarvitse enää töiden takia aivojaan kuluttaa, jos niitä tarvitsi silloinkaan. :)) Sudokut ovat mun hittini tänä kesänä. Niihin tulee himo välillä. :))

KirsiMy kirjoitti...

Minulla olisi tässä tietokoneessa sudoku widgetti. Jos sitä alkaisi pelata, voisi olla vaikea irriottautua.
Minusta nuo Erkinjuntin ja Huovisen neuvot ovat mukavia: pitää tehdä asioita, joista innostuu.
Itse innostunm kun työssä pääsen välillä sellaiseen flow-tilaan. Samoin esimerkiksi ison mosaiikkityön äärellä innostus joskus ottaa valtoihinsa.

Marikki Kuusi kirjoitti...

Minen ole päässyt ristikoihin sisälle. Tuntuu, että niitä mainostetaan liikaakin aivojumppana. Miksei kukaan sano, että vireytä aivojasi ajattelemalla asioita ja kirjoittamalla blogia? Tai kirjoittamalla yleensä. Onhan sekin ongelmanratkaisua, ajattelua, kielen mahdollisuuksien etsimistä.

Oma ristikon korvikkeeni taitaa olla Shockwaven päivän palapeli. Se on hyvä tuossa addiktio/ajankäyttömielessä, koska askaroitavaa on saatavilla on vain yksi päivässä :-). Kuusivuotiaani tekee muuten tuon saman palapelin myös lähes päivittäin...

KirsiMy kirjoitti...

Marikki, eivät ristikot kaikkia tee autuaiksi.
Onneksi sinä otit esiin tuon kirjoittamisen ja blogien kirjoittamisen virkistävän vaikutuksen.
Palapelit, lautapelit, muistipelit, korttipelit ovat kivoja. Shakki olisi tietysti myös mainittava. Suurimmassa osassa peleistä on sosiaalisia ulottuvuuksia, joista tulee varmaan vielä hyvän olon ja virkistyksen lisäpisteitä. Lapsen kanssa puuhatessa peleistä hyötyvät molemmat.
Itselleni näkyy tänään riittävän aivojumpaksi sen selvittely, miten ennätän huomenna tiukassa aikataulussa kulkuneuvolta toiselle ja ajoissa työhön.

Anonyymi kirjoitti...

Rutiininomaisten asioiden tekeminen välillä eri järjestyksessä tai toisella tavalla tekee myös hyvää aivoille. Kiireisinä aamuina ei tosin kannata kokeilla. Jonkun asiantuntijan muistan suositelleen sienestämistä ja ylipäätään metsässä kulkemista. Siinä pääsee aivotkin työhön, kun silmä hakee sieniä ja jalalle polkua - tai sopivaa mätästä, jolle astua.

Anonyymi kirjoitti...

Ja terveellinen ravitsemus on osa aivojen hoitoa....

KirsiMy kirjoitti...

Loistavaa, Hevosmies. Suppilovahveroita vielä löytyy ainakin.
Anonyymi, liikunta samoin ja viina on viisasten juoma.