24.10.07

Statiinit ja greippi eivät sovi yhteen

Professori Sirkka-Liisa Kivelä kertoo kirjassaan Me, ikääntyminen ja lääkkeet (2005), että tiettyjä statiineja käyttävien ei tule juoda greippimehua eikä syödä greippejä. Statiininlääkitys tulee myös keskeyttää tiettyjen antibiottihoitojen ajaksi, sillä sekä greippimehu että tietyt antibiootit nostavat statiinilääkkeiden pitoisuuksia veressä estämällä CYP4A4-entsyymin toimintaa elimistössä ja tästä on seurauksena vakavia lihasvaikutuksia.

9 kommenttia:

Tarjuska kirjoitti...

Greippi on myöskin kiellettyä syömieni hyljinnänestolääkkeiden vuoksi. Se estää lääkkeiden imeytymisen ja siten voi altistaa hyljinnälle. Muistan lukeneeni jonkun muunkin lääkkeen yhteydessä varoituksen tästä greipistä.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niinpä muuten olet maininnut jo aiemmin kommenteissa, Tarjuska. En vain enää muistanut.
Ja sitten on se karambola, jota munuaispotilaat eivät voi syödä.
Näistä ruoka-aineista ja lääkeyhteensopivuuksista ei ole omiin silmiini sattunut tietoa. Jotain aina näkyy olevan lääkkeiden nauttimisohjeista.

Tarjuska kirjoitti...

Yliopiston apteekin sivustolta poimittua tietoa: "Greippimehun ainesosien on todettu vaikuttavan sekä maksan toimintaan että lääkkeiden imeytymiseen. Greippimehua ei voi suositella lääkkeiden ”kyytipojaksi”. Edes aiemmin tässä oppaassa mainittu 2 tunnin tauko ei ratkaise ongelmaa, sillä greipissä olevat aineet imeytyvät elimistöön joka tapauksessa ja häiritsevät lääkkeiden normaalia kulkeutumista."

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Joopa joo. Siis lipidilääkkeitä nauttivat ja elinsiirtopotilaat tarkkana.

Anonyymi kirjoitti...

Nää statiinit, kun moni mummeli syö niitä aivan turhaan. Ne kun jättäisi pois ja alkaisi mieluummin syömään sitä greippiä... Lääkäri olisi kerran lopettanut yhdeltä mummolta ne statiinit, mutta mummo ei suostunut, kun naapurin mummokin niitä kerta söi.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Anonyymi, ei niitä määrätä ennen kuin muut keinot on kokeiltu. Kaikilla lääkkeillä on haittansa.
Suosittelen Sydänliiton ravitsemusneuvontaa ennaltaehkäisyn tueksi.
www.sydanliitto.fi

Anna Amnell kirjoitti...

Tulipa tärkeää tietoa tuosta greipistä.

Muistettakoon, että ainakin atorvastatin suojaa myös aivoja.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Anna, siis kolesteroliarvojen on syytä olla tasapainossa, jos on aivohalvausriski. Tämä on tutkimuksissa osoitettu todeksi. Tuskinpa kolesterolilääkkeen tyypillä siinä on merkitystä. Verenpainelääkkeissä sensijaan aivohalvausriskissä olevalle potilaalle on merkitystä sillä, minkätyyppinen lääkkeen verenpainetta alanteva mekanismi on. Aivohalvauksen ehkäisyn kannalta verenpaineen hoitaminen on ensimmäinen ja kaikkein keskeisin asia.
Tätä kirjoittaessani muistutan, että olen lääketieteen toimittaja, en lääkäri. Parhaat tiedot kolesteroli- ja verenpainehoidoista saa osoitteesta terveyskirjasto.fi. Suosittelen myös sydanliitto.fi ja sydan.fi -siis Sydänliiton ja Sydän-lehden sivuja.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Poistin kommentin, jossa oli mainos.