20.10.07

Valokuvatorstai: Saaste


Valokuvatorstain tämän viikon haaste on Saaste.
Ennätän nyt vasta mukaan, koska – on pakko tunnustaa – olen ollut työmatkalla.

13 kommenttia:

komposti kirjoitti...

Joo oikeastaan turha lentomatkailu pitäisi lailla kieltää, ainakin sakottaa roimasti.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Komposti, nykyinen talouden kova meno, jota firmat elävät, ruokkii kansainvälisiä kokouksia.

Elegia kirjoitti...

Missähän kulkee raja, mikä on turhaa, mikä ei...

komposti kirjoitti...

Niin, missä sinun mielestäsi elegia? En muista tarkasti mitä lentäminen saastuttaa ilmaa mutta paljon se oli. Samoin meriä kyntävät loistoristeilijät. Löytäisikö ihminen kestävämpiä tapoja hurvitella ja lomailla?

Hassua kuinka hienojen vempaimienkin aikana matkustetaan kokouksiin ties minne voisihan sitä säästää aikaa ja vähentää saastetta vaikkapa nettikokousta pitämällä.

Eikös ne kokoustamiset ole usein myös hurvittelureissuja monesti kokoustaminen ei edes ole pääasia vaan tekosyy järjestää veronkiertomielessä väelleen vähän luksusta. No onko se väärin, en tiedä?

V kirjoitti...

Ei tee mieli tosiaan lähteä enää matkalle, edes huvikseen. Mitä enemmän näkee ruuhkaisia kuvia lentokentistä, sitä vähemmän sinne haluaa.

Hulluinta kaikista on tosin suomenlahden laiva"risteilyt" - en tiedä tehdäänkö niitä enää, mutta yhteen väliin siellä kierrettiin niitä 20 h lenkkejä - paatilla killuttiin tietty tuntimäärä vetten päällä käymättä edes maissa. Sitten tultiin iloisina kotiin matkamuistojen kera! Eikö ihmisillä ole tosiaan mitään muuta tekemistä?

Joku laki turhaan matkusteluun olisi hyvä. Suurin osa taitaa olla sitä.

V kirjoitti...

Niin ja tosiaan, tekniikkaakin voisi käyttää enemmän hyväksi kokousten järjestämisessä.

Ymmärrän juhlimisen tarpeen, mutta kai sen voisi tehdä lähempänäkin. Kukin omissa porukoissaan.
Eikä juhlimisen kai tarvitsisi olla itsetarkoitus.. miksei ihmisille riitä arki?

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Oikeastihan esimerkiksi suomalaiset lomailevat reissaillen ympäri maailmaa ennennäkemättömässä määrin.
Komposti, tuo kokous, jossa olin, olisi joltain osin ollut kyllä aika mahdoton järjestää vain netin kautta, mutta periaatteessa varmaan on aika paljon turhaa reissaamista. Hurvitteluun ei kyllä kahden päivän tiiviissä work shopissa ollut aikaa eikä itselläni olisi ollut halujakaan. Liikenevän ajan vietin hotellihuoneen rauhassa, nukkuen. Matkustaminen ottaa sillä tavoin koville.
V, lentokentillä ei taida olla paljon muuta ajanvietemahdollisuutta kuin kuluttaminen. Tarjolla on lähinnä hyvin turhaa tavaraa, jota ilmankin pärjää: alkoholia, ylellisyysvaatteita, makeisia ja koruja.
Mennessä näin tosiaan erittäin monta poliitikkoa ja valtion virkamiestä lentokentällä. Palatessani koneessa oli suuri japanilaisturistien seurue, joka tuli Suomeen ilmeisesti lyhyelle piipahdukselle. Lentomatkailua, ja kaikkea kuljetusalaa, lisää kai osaltaan globalisaatio ja toisaalta teollisuusmaiden ihmisten käytettävissä olevan rahan määrä sekä työssä että vapaa-aikana.

Liisa kirjoitti...

Sattuipa "pahaan saumaan" lentomatkasi. Juuri sopiva kuva aiheeseen, kaikesta huolimatta.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niin, Liisa, sauma oli paha; en ehtinyt torstaina postata. Siinäkin mielessä sauma oli paha, etten päässyt syyttelemään toisia saastuttamisesta, vaan olen osallinen.

Elegia kirjoitti...

Monet kokoukset voisi kyllä järjestää varmasti esim. puhelinneuvotteluin, joihin kytketään kuvayhteys telkkarin kautta. Näin tehtiin toisinaan mm. yrityksessä, jossa olin töissä. Aina ei asia vaadi läsnäoloa.

Uskon kuitenkin, että monien (työ)asioiden takia matkustetaan, vaikkei siihen (matkustamiseen) oikeasti ole välttämätöntä tarvetta. Minä en kuitenkaan päätä sitä, milloin se on tarpeellista, milloin ei, sillä enhän minä sitä voi tietää.

Vapaa-ajan matkustelusta... Jos ajatellaan, että työmatkustelu on tietyissä tapauksissa tarpeellista ja hyväksyttävää, niin millä perusteella esim. lomamatkailun tarpeellisuus päätetään. Vai ovatko kaikki lomamatkat tarpeettomia, koska niillä ei tahkota rahaa (ainakaan se henkilö, joka matkustaa) omalle työnantajalle. Noh, sehän tietty riippuu, millaisia arvoja omaa.

Lähes joka asia, mikä saastuttaa, on tällä telluksella aika tarpeetonta. Tarkoitan vain sitä, että ilmankin tulisi toimeen.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niin, Elegia, koko systeemi on mennyt ympäristön ja sitä kautta lopulta myös ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta ongelmalliseksi. Yksi pieni Elegia tai Kirsi ovat siinä kuin lastu laineilla.

Kutuharju kirjoitti...

Pahaan saumaan osuu tämä kuvasi omaltakin kannaltani: ensi viikolla kun olisi tarkoitus nousta koneeseen -- kaiken tämän saarnaamisen jälkeen.. Toisaalta, ajattelen sen niin, että teen muut valintani kriittisesti: en autoile, en juuri huvimatkaile, ja kartan kaikki 'turhat' polttoainetta haaskaavat reissut jos vain voin. Mutta lomamatkani on tosiaan pieni pieru siihen verraten miten mepit ja monet liikemiehet tekevät töitään -- toinen jalka ilmassa suurin piirtein.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Hyvää lomaa sulle, Kutuharju. Olet sen ansainnut.

Muuten: oma tarkoitukseni ei ole saarnata saasteista; en silti voi sulkea suutani tai ummistaa silmiäni, jos Valokuvatorstaissa minua tähän velvoitetaan. Ihmisten ja tavaroiden kuljettaminen ja teollisuustuotanto, välinpitämätön suhtautuminen luonnonvaroihin ja ihmisten terveyteen ovat suuria terveysuhkia, joita siirrämme seuraavien sukupolvien kannettavaksi. Kiinassa tuotettujen tavaroiden ostaminen on yhtä lailla ekologisesti ongelmallista kuin lentomatkailu. Mepit ja poliitikot voisivat tosiaan pysyä aloillaan niin maailma pelastuisi. Myös yritykset voisivat antaa jonkinalisen ekologisen kuljetuslaskelman, josta näkisimme, kuinka paljon polttoaineita, lentokilometrejä, kuljetuskustannuksia ja -kilometrejä on tarvittu ennen kuin tuote on kassissamme, jotta osaisimme tehdä mahdollisimman kestäviä valintoja.