9.10.07

Vanhusten viikkoa Kemin malliin

Olli Sulopuiston blogista A Heartbreaking Blog of Staggering Genius bongasin tänään Hesarin muutaman päivän ikäisen uutisen: Kemissä vanhukset pannaan nukkumaan hyvissä ajoin iltapäivällä hoitajapulan lievittämiseksi.
Nuori tamperelaistoimittaja siellä pyytelee, ettei häntä vanhana vain viedä Kemiin.
Kemissä konkretisoituu mitä voi merkitä se, että kunnille on annettu lähes itsenäinen päätäntävalta sosiaali- ja terveystoimen tason määrittelyssä. Nähtäväksi jää, onko lääninhallituksella tehokkaita pakkotoimia kuntaa vastaan.

16 kommenttia:

Tarjuska kirjoitti...

On kyllä aika moista säästöä tuokin. Tosiaan iltapäivästä nukkumaan....lisää varmaan niitä infektioita, kuten makuuhaavat ja virtsatieinfektiot. Ei saisi ihmisarvoa tällä lailla alentaa, vaan säästöt pitää tehdä muulla tavoin. Kukapa haluaisi läheisiään tuollaiseen laitokseen?

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

"Säästöjä". Tarjuska, "säästöjä". Lasku tulee myöhemmin ja monessa muodossa.

Tarjuska kirjoitti...

Todellakaan säästöistä ei kai voi puhua. Lasku tulee monen kertaisena myöhemmin...sitä vaan jonkun on niin vaikea tajuta. :(

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Ne on ne momenttiin tuijottavat "vallanpitäjät", joilla on valtaa yhden momentin verran.
"Säästö" yksittäisen laitoksen tai kaikkien vanhustenhuollon laitosten tilillä merkitsee lisääntyneitä menoja kaupungin monella muulla sektorilla. Tietenkin voidaan ihmiskokeita jatkaa ja jättää sairastuneet vanhukset sitten hoitamatta!

muoriska kirjoitti...

On , sakot, ja se vain pahentaa vanhusten, ja muidenkin kurjuutta.
Uskaltavatkohan Kemin päättäjät vanheta normaalisti vai .. käykö oma käsi kun ei enää pysty.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niin, Muoriska, herkästi unohtuu, että me kaikki vanhenemme. Onneksi on nuoria teräviä kavereita, jotka huomauttavat asiasta.

Halo Efekti kirjoitti...

Tuo "laittaa nukkumaan iltapäivällä" vihjaa myös huumaamisen mahdollisuuteen...

Neulekirppu kirjoitti...

Heheh sitä huumaamistahan se käytännössä on. Nimimerkillä isäni hoitoa seurannut.

Halo Efekti kirjoitti...

Minusta on jotenkin sairasta (ensinnäkin että sitä tehdään ja että) se jätetään hienotunteisesti jokaisen mielikuvituksen varaan että miten se tapahtuu.

Käsittävätköhän kaikki mikä on homman nimi?

(Blogger jäkkii, ei anna kommentoida muuna)

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Kuulin tänään eräältä juristilta, että Helsingin kotihoidossa on jo vuosien ajan ihmisiä pantu nukkumaan kolmen, neljän aikaan iltapäivällä: puettu yövaatteisiin ja pantu nelinkertaisiin vaippoihin. Valitukset tällaisesta kohtelusta eivät ole menneet öäpi korkeammissa oikeusasteissa; on niiden mukaan ihmisarvoista kohtelua.

Halo, kuka muu haluaisit olla?

Halo Efekti kirjoitti...

Tuo juristin lausunto on aika kamalaa kuultavaa :( Miten se voi olla mahdollista? Jos eläintä kohtelisi noin, se olisi epäilemättä eläinsuojelurikos?

Kirsi, en halua olla muu kuin olen - mutta jos ei ole valmiiksi kirjautuneena Bloggeriin, vaihtoehdolla "muu", tietenkin omalla nimellä allekirjoitettuna, on kommentointi nopeampaa (jos sitä tekee muun homman lomassa, esim. kahvitunnilla).

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niin, haastattelemani juristi oli tosi tuohduksissa vieläkin siitä, että hänen kantelunsa ei aiheuttanut huomautusta kotihoitoon. Eläinsuojelu taitaa olla paremmalla mallilla ja säädellympää kuin ihmissuojelu.

No no, Halo, en vain voinut olla hölähtämättä, kun huomautuksesi houkutteli siihen ;) Ehkäpä se Bloggelin kompastelu selittää sen, että tänne on alkanut tulla noita anonyymeja kommentteja, joiden kirjoittajat varmaan sekoontuvat keskenään, kun joutuvat ottamaan järjetysnumeroita.

Neulekirppu kirjoitti...

Joo. Ketut vapaaksi ja mummot häkkiin!!!

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Siinäpä joillekin alan toimijoille uusi iskulause, Neulekirppu.

Halo Efekti kirjoitti...

Kemin kaupunki puuhaa oikeusjuttua Ylen uutisoinnista tästä aiheesta.

Kaupungin kunniaa on loukattu. En kyllä nähnyt telkusta, siinä saattoi tulla kyseeseen myös yksittäisten potilaiden intimiteettisuojan rikkominen. Katso Delistä linkki.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

No niinpä näkyy, Halo.
http://www.kaleva.fi/plus/juttu685565_page0.htm
Tällainen median uhkailu saattaa vaimentaa keskustelua vanhusten kohtelusta. Toivottavasti niin ei käy. Kirjoittaminen siitä, mitä laitosten seinien sisällä tai kotihoidossa mahdollisesti tapahtuu, ei todellakaan ole jonkun kunnan "ahdingon" revittelyä; median velvollisuus on kertoa, jos keskuudessamme kohdellaan ihmisiä kaltoin ja jos on syytä epäillä, ettei ihmisarvoinen kohtelu toteudu.
On hyvä, että asialla ovat suuret viestimet, niillä on paineensietoa enemmän kuin pienillä.