– Ilman kolesterolia ei ole valtimonkovettumatautia, tiivistää tänään tutkimustyöstään Sydäntutkimussäätiön suurpalkinnon saanut kolesterolitutkija professori Antero Kesäniemi.
– Japanissa kohonnut verenpaine on yleinen ongelma, silti siellä ei ole sepelvaltimotautia. Etelä-Euroopassa poltetaan paljon tupakkaa, silti siellä ei ole paljon sepelvaltimotautia.
Meidän esi-isillämme kolesteroliarvo oli kolme ja sillä tultiin toimeen, Kesäniemi toteaa. Näihin lukemiin yltävät nykyisin kai lähinnä japanilaiset kalastajat.
Sodan jälkeen alkanut runsas maitorasvan käyttö johti aikanaan siihen, että suomalaisten kolesterolitasot lähenivät yleisesti kahdeksaa.
Nykyinen vyötäkölihavuustrendi huolestuttaa kolesterolitutkijaa: kokonaiskolesteroliarvo ei tavallisessa mittauksessa välttämättä ole kovin paljoa koholla, mutta tosiasiassa veressä on pieniä LDL-kolesterolipartikkeleita, jotka ovat erittäin haitallisia verisuonten seinämille. Sukupuolten tasa-arvo ei toteudu yötärömitassa: miehillä raja-arvo on 94 senttiä. Naisilla se on 80 senttiä. Näiden lukemien jälkeen riskit alkavat kerääntyä ja silloin ensiksikin kannattaa joka tapauksessa laiduttaa.
Dyslipidemioiden hoidosta Käypä hoito -suositus. Tiivistelmä suosituksesta.
22 kommenttia:
Mä olen käsittänyt, että jos ne triglyt ovat matalat, eli alle 1, ne partikkelit ovat isoja(ei vaarallisia) ja kun on vielä antioksidanttisuojaus eli syö paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä ja ehkä jotain lisiäkin, niin ei se LDL-kolestroli hapetu elimistössä eikä ole vaarallista. Ja joissain tutkimuksissahan todetaan, että korkea kokonaiskolestroli suojaa VANHOJA NAISIA. Taisi siellä Pohjois-Karjala-projektissa olla tärkeintä kuitenkin näiden vihannesten, marjojen ym. lisäys eikä suinkaan rasavan vähennys, joka oli fiasko. Transrasvat ne vain pahoja ovat, hyi, hyi...
Marjoja, vihanneksia ja kokojyvätuotteita – niissä on kuituja. Se on Pohjois-Karjala-projektin sanomaa.
Korkea kolesteroli ei suojaa ketään.
Matalat rasva-arvot kaiken kaikkiaan on valtimoterveyden ja muutenkin verisuoniterveyden avain.
Transrasvat ovat pahoja ja kova rasva on pahaa, myös kovetettu rasva.
Työterveyslääkäri kehui mun miehen kolestroliarvoja HYVIKSI, mehellä. Suhteet oli kuulemma erittäin hyvät, vaikka kokonaiskolestroli oli 7. HDL oli jotain vaille 2 ja LDL jotain 4. Triglyt oli 0,33.. Nää ei ole aivan tarkkoja lukuja, mutta sinne päin.
Joo, kova rasva on pahaa (teollisesti kovetetut, ja puolikovetetut kasvisrasvat, mutta ei tyydyttynyt rasva. Mun mieskin sanoi lääkärille, että vältelee kevyttuotteita:)
Lääkärien käypä hoito -suosituksissa on seuraavat raja-arvot:
Dyslipidemiassa seerumin LDL-kolesterolipitoisuus on yli 3.0 mmol/l, triglyseridipitoisuus yli 2.0 mmol/l tai HDL-kolesterolipitoisuus alle 1.0 mmol/l.
Eikös se kokonaisuus ratkaise: siis "huonojen" LDL ja "hyvien" HDL kolesteroilien suhde?
Minulta mitattiin kolesteroliarvot ja ne olivat todella matalat: myäs "hyvä" kolesteroli HDL oli hyvin matala, mutta se ei ollut dramaattista, koska LDL:kin oli hyvin matala.
Sen sijaan sisarellani oli korkea LDL-arvo, mutta toisaalta myös hyvin korkea HDL. Lääkäri huomautti toki asiasta, mutta myös mainitsi HDL:n suojaavasta vaikutuksesta.
Mikä on ihanne, niin...?
Elegia, Sydänliiton sivuilla
sydanliitto.fi
on perustietoa kolesterolista sivuilla Kaikki sydämestä. Pistän tähän pitkän linkin:
http://www.sydanliitto.fi/kaikki_sydamesta/kolesteroli/fi_FI/suositus/
En uskalla itse ottaa kantaa siihen, mikä on dramaattista, etten ohjaa väärään suuntaan, sillä olen toimittaja, en lääkäri.
Sen kuitenkin osaan sanoa, että liikunnalla voi normaalisti vaikuttaa siihen, että elimistö tuottaa hyvää kolesterolia ja huono vähenee.
Terveen ihmisen kokonaiskolesterolitavoitteeksi on asetettu alle viisi. Proffa sanoi siis tänään, että ei haittaa, vaikka olisi kolme. Tuossa yllä tulikin jo kirjoitetuksi nuo liian korkeiden kolesteroliarvojen rajat.
Täytyy myöntää, että siinä vaiheessa, kun verenpaine on kohollaan, niin tieto hyvistä kolesteroliarvoista on varsin lohduttava. Ikinä en olisi uskonut itselläni olevan niin hyvät arvot, että niiden todettiin olevan todella harvinaisella tasolla. Ehkäpä se seikka antaa ainakin lisäaikaa ja pientä toivoa siitä, ettei asioiden yhteisvaikutusta kovin paljon ole.
Outi, on mukavaa, kun huomaa, että jokin asia on kohdallaan. Tästä terveydestä kun tuppaa saamaan usein pikemminin stressiä, kun tieto lisääntyy. Ennen vanhaan ihmiset olivat usein autuaan tietämättömiä riskeistään ja kuolivat saappaat jalassa jopa kolmekymppisinäkin sydäninfarktiin.
Korkea verenpaine on sekin asia, jota ei pitäisi katsella pitkään, vaikka muut sydäninfarktin riskitekijät olisivat kunnossa. Se aiheuttaa nimittäin monenlaisia verisuonimuutoksia.
Terveysviestintä on haastava laji, sillä jos ihmisten huomio kiinnitetään yhteen asiaan, kokonaisuus jää herkästi liian vähälle huomiolle.
Diabeetikon kolesterolia koskevat tavoitearvot:
kokonaiskolesteroli alle 4,5 (muilla ihmisillä alle 5,0), HDL eli ns. hyvä kolesteroli yli 1,0 (myös muilla), LDL alle 2,5 (muilla alle 3,0), triglyseridit alle 2,0 (myös muilla).
http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=522
Kiitos, Obeesia. Nämä samat arvot pätevät sitten metaboliseen oireyhtymäänkin, joka usein on myös osa diabeetikon taudinkuvaa.
Muuten: aika usein ihmiset valittelevat kiristyneistä kolesteroliarvoista, mutta tosiasiassa ne lähinnä antavat meille ja tietenkin myös lääkärille viitteen siitä, mikä tosiasiallinen terveydentilamme on. Sen tiedon pohjalta kyetään tarvittaessa ehkäisemään kohtalokkaita ja pitkäaikaisia tilanteen kärjistymisiä.
Minun todellinen tilanteeni on siis parempi kuin vyötärönmittani (en uskalla edes kertoa!) antaa ymmärtää. Kolesteroliarvoni ovat huomattavasta ylipainostani huolimatta olleet aina suositusten mukaiset. Jotain hyvää sentään!
Lääkäri on tosin pelotellut, että toistaiseksi minua suojaa estrogeeni, mutta antaas olla, kun vaihdevuodet ovat menneet niin...
Uusimmat tutkimukset kertovat onnettomuudekseni, että diabeetikon kolesteroli on jotenkin erityisen suoniin takertuvaa lajia!
Obeesia, sinä taidat olla meikoinen liikkuja ja se pitänee osaltaan niitä kolesteroliarvoja kunnossa ja oikeissa suhteissa.
Oma estrogeeni tosiaan antaa suojaa. Pelottelusta ei sitten puolestaan taida pahemmin olla mitään apua mihinkään, pelkään.
Se kolesteroli, joka on tätä erityis"myrkkyä" verisuonille, on tietääkseni juuri niitä pienpartikkeleita, jotka eivät edes selviä terveyskeskuksen rutiiniluontoisessa kolesterolimittauksessa.
Taitaa Suomessa dementia todella lisääntyä radikaalisti, kun aivoille tärkeää kolestrolia yritetään kaikilta poistaa...
Hiljaiset tulehdukset ne vaarallisia on ja ne on ihan eri asia kuin kolestroli...
Kuten usein on todettu, myös ikäihmiset tarvitsevat pehmeitä rasvoja pysyäkseen terveinä.
Kuten kolesterolitutkija Kesäniemi totesi, kolmen kolesterolilla pärjää...
Suosittelen sinulle, Anonyymi, noihin Terveyskirjastolinkkeihin tutustumista.
Dementiasta puheen ollen: vakulaarisen dementian yksi riskitekijä ovat rasva-aineenvaihdunnan häiriöt. Pistän tähän Terveyskirjaston pitkän linkin:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=amh00044
Aivojen terveyden kannalta on tärkeää pitää verenpaine kurissa, samoin kyllä rasvat, sillä kaulavaltimon tukkeutuminen on erittäin vakava juttu.
Kiitos suosituksista. Minusta monissa asioissa kyllä vedetään mutkat turhan suoriksi. Ja, jos rasva-aineenvaihdunnan häiriön syynä on sokeriaineenvaihdunnan häiriö...
Välillä kai on, välillä kai ei, Anonyymi.
Ja kolestrolista on aivan päinvastaisiakin mielipiteitä. LDL-kolestrolikin suojaa sydäninfarktissa, tuolla eräässä toisessa blogissa juuri luki. Miten sinä voit olla aivan varma mikä on oikea tieto? Minä en ainakaan ole.
Kaikkeahan sitä voidaan blogeissa kirjoitella, Anonyymi.
Suosittelen Terveyskirjaston ja Sydänliiton sivuja, joihin linkkejä on tuolla yllä niille kaikille, joita sydämen terveys kiinnostaa.
Noi erilaiset terveys/sairaus liitot ovat kyllä lääketehtaiden korruptoimia kaikki melkein. Ja terveyskijastokin on miten sen nyt sanoisi...ontto.
Olisi mukava kuulla lisää aiheesta.
Ota selvää, jos olet tutkiva journalisti?
Höh, olen sallinut anonyymit kommentit blogissani siksi, että jotkut ihmiset kirjoittavat omalta kannaltaan niin arkoja terveyteensä ja sosiaaliseen asemaansa liittyviä kommentteja, että se ei kävisi päinsä nimellä tai bloggaajanimellä. Mutta miksi ihmeessä ryhtyisin tutkimaan nimettömän kommentojan loanheittoa ja epämääräistä väitettä? Jos ryhtyisin, ryhtyisin kai siitä päästä, kuka on nimetön kommentoja ja miksi hän heittelee. Villi arvaukseni on, että tahot, joihin heitot kohdistuvat, edustavat näkemyksiä tai tietoa, joka syystä tai toisesta ärsyttää heittäjää. Ja kun olemme kolesterolipostauksessa, luuken, että kyseessä on se lääketieteellinen tieto, jota sunsaan 50 vuoden aikana on kertynyt kolesterolin vaikutuksista verisuoniin. 60-luvulla lihan, kananmunien, viljan, sokerin, voin ja rasvaisen maidon tuotanto saavutti huippulukemia Suomessa – puhuttiin jopa voivuoresta ja viljavuoresta ja elintarviketuottajat joutuivat kampanjoimaan tuotteidensa menekin puolesta "Mene munalla töihin" -tyyliin. Maatalouden ylituotanto pyrittiin syöttämään suomalaisille ja siinä osin onnituttiinkin: 70-luvun alussa sydän- ja verisuonitautikuolleisuus oli Suomessa huippulukemissa. Miten olisikaan kansakunnan käynyt, ellei Pohjois-Karjala-projektia olisi tullut! Pekka Puska joukkoineen opetti kansalle, mikä on terveellinen tapa syödä. Tämä opetus kantaoi hedelmää 80-luvun lopuille saakka, jolloin tuli imperiumin vastaisku: kun lääkärit selittivät kansalle kolesterolin vaikutuksia, Valio ryhtyi voimakkaasti kampanjoimaan maitorasvan puolesta. Syttyi rasvasota, jonka viimeisiä kahakoita tässä ilmeisesti käydään?
Lähetä kommentti