2.10.07

Suomalainen juo kaikkea mitä pullossa on
Oikeuslääketieteen laitoksella on kokoelma pöniköitä, joiden sisältö on ollut kohtalokas nauttijalleen.
Oikeustoksikologi professori Erkki Vuori kertoi, ettei itse juo Mehukattia, sillä vastaan on tullut liian monta kuolemantapausta: uhri on juonut juomaa, jota on luullut mehuksi, koska se on ollut Mehukatti-pönikässä.
Kovin vaikea sen sijaan on eläytyä niiden miesten sielunelämään, jotka löysivät ruostuneen kanisterin aitan alta ja joivat sisällön. Molemmat kuolivat.
Oikeustoksikologisissa tutkimuksissa selvitetään, mitä uhri kenties on nauttinut vai onko nauttinut mitään vaarallista. Tätä selvitystyötä riittää. Koneet jauhavat analyysejä Ruskeansuon laitoksella yötäpäivää. Näitä tutkimuksia tehdään Suomessa suhteessa paljon enemmän kuin muualla Euroopassa. Suomessa vainajista pidetään erittäin hyvää huolta, Vuori toteaa.
Joskus selvitystyö vaatii myös mielikuvitusta ja elämänymmärrystä. Ottaa aikaa ennen kuin kuoleman aiheuttajaksi paljastuu esimerkiksi kasviravinne Substral.

13 kommenttia:

Almamaria kirjoitti...

Nyt kiinnostaa, mitä siinä kanisterissa oli?

Outi kirjoitti...

Tuo mehukatti pullojen monipuolinen käyttö on varmasti totta. Tuli oikein kylmät väreet, kun ajatteli, että mitä kaikkeä sieltä pönikästä voisikaan hörpätä... Ja lapsille mehukattipöntöt voi ollakin aika vaarallinen juttu joissain tilanteissa.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Almamaria, itse asiassa en kuullut, mutta edes alkuperäinen sisältö ei ollut tarkoitettu juotavaksi, vaan koneille. Oli mitä oli, joutuivat oikeuskemistit selvittämään pönikän sisällön.
Outi, minä olen vaistonvaraisesti aina poistanut vesipulloistkakin kaikki etiketit, jos olen ottanut niitä esimerkiksi mehupulloiksi eväsretkelle. Nuo värikkäät mehukanisterit houkuttavat säilyttämään. Koskaan ei kyllä kannata pistää elintarvikekäytössä olleeseen pulloon mitään ravinnoksi kelpaamatonta.

viivi kirjoitti...

Pysäyttävä kirjoitus ja kuvitus! Tämä saa todella ajattelemaan.

Surullista.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niin, Viivi. Tämä museokaappi oli pääosin huolestuttavan arkinen sisällöltään.

Liisa kirjoitti...

Ainoa turvallinen käyttö Mehukatti-pöniköille on leikata pohja pois ja tehdä niistä tratteja. :) Vakavaa asiaa. Olen itsekin laimentanut jotakin (siivous)pesuainetta suihkepulloon, teipannut uuden nimen päälle. MUTTA tussi on jo aikaa sitten kulunut pois, vaikka permanent olikin. Nyt siis tarkistamaan kaapit ja varastot.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Liisa, siitä voi leikata yhtä hyvin yläosan pois ja tehdä siitä kynäpurkkeja.

Asenne on tässä asiassa hyvä teko. Professori Vuori kertoi osallistuneensa kerran tilaisuuteen, jossa jokaiselle osanottajalle annettiin käteen Sinol-pullo (pesty ja täytetty jollain korkealaatuisella alkoholituotteella). Vuori oli kieltäytynyt vedoten työkokemuksiinsa.
Itsekään en suostuisi juomaan Sinol-pullosta yhtään mitään.

veteraaniurheilija kirjoitti...

Erinomainen kirjoitus! Hyvä Terveys -lehden toimitus voisi kiinnostua tuosta jutustasi. Tsemppiä!

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Kiitos vinkistä, Christer. Itselläni on sellainen täpinä, että paikalla oli Hyvän Terveyden omaa väkeä; olin näet liikkeellä toimittajaporukalla.

Neulekirppu kirjoitti...

täyttä asiaa!
Isäni sanoi aina, että pulloihin ei pidä panna mitä sattuu. Tosin hän itsekin välillä lipsui käytännöstä.

No mieheni on harrastanut erilaisia pullottamisia. Kerran ajelin huonolla kelillä pitkää matkaa ja pissapojasta loppui vesi. Kurvasin lähimmälle huoltsarille ja muistin, että takakontissa on sinolia. Otin vesikannun ja laitoin ensiksi vähän vettä ja sitten avasin sinolipullon. Jotenkin neste tuntui jäykältä ja onnekseni katsoi mitä pullossa oikein on: siellä oli öljyä. Olisin ollut pulassa, jos ehdin kaatamaan ne pissapoikaan.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Joo, Neulekirppu, ja ihan varmasti olisi joku neropatti viisastellut siitä, että nainen on ratinkäyttäjänä eikä osaa huoltaa autoa sen vertaa että pistäisi oikeasta pullosta pesunestettä! Puolikin litraa öljyä pissapojassa voisi tehdä ihmeitä tuulilasille ja ajovaloille.

Neulekirppu kirjoitti...

Joo varmaan olisi ollut lööpissä, että naisautoilija laittoi öljyä pissapoikaan. Iltapäivälehdet olisivat menneet viikon verran kaupaksi silläkin pyörittelyllä..

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

EI kannata kertoa täällä blogeissa, vieläkin voivat napata lööppiin nuo sensaationnälkäiset ;)

Christerille vielä: Mauno Koiviston taannoiset puheet sopuleista siis pitävät paikkansa, kulemme laumoissa ja puremme kaikkea tielle sattuvaa.