18.1.07

Välinpitämätön kohtelu vaarantaa jo ihmishenkiä

Iltalehdessä on kahtena peräkkäisenä päivänä ollut juttuja äärimmäisen huolestuttavasta asiasta: terveydenhuollon toimijat eivät tunnista sydäninfarktia. Eilen oli juttu miehestä, joka lähetettiin terveyskeskuksesta kotiin "seuraamaan tilannetta". Mies kuoli.
Tänään tyrmistyttävä uutisointi jatkui: sydäninfarktista kärsivä 53-vuotias helsinkiläismies jyskytti viikon ajan eri toimipisteiden ovia saadakseen apua. Miehellä oli lehden kuvauksen perusteella kohtalaisen selvät infarktin oireet! Malmin sairaalassa ei asiaan paneuduttu, ei myöskään Herttoniemen terveyskeskuksessa.
Nyt meillä on ainakin Oulu ja Helsinki, joiden toimintatapoja pitää tutkia tarkasti. Kuinka moni infarktipotilas kuolee henkilökunnan välinpitämättömyyden ja viivyttelyn seurauksena? Enää ei valitettavasti voi tuntea olevansa turvassa, vaikka pääsisi ambulanssilla sairaalaan. Infarkti saattaa jäädä huomaamatta! Tämä ei ole laatua. Tapaukset täytyy ehdottomasti tutkia ja vastuussa olevat täytyy asettaa vastuuseen.
Koko hoitoketju pitää tarkistaa siitä terveyskeskuksen puhelinpäivystäjästä ja sairaalan vastaanottotyöntekijöistä alkaen.

14 kommenttia:

Salka kirjoitti...

Mun ystävä kuoli putkassa reilu vuosi sitten. Hän oli saanut aiemmin päivällä sairaskohtauksen joka virheellisesti tulkittiin voimakkaaksi humalatilaksi. Naapurit soittivat poliisin kun hän yritti mennä omaan kotiinsa eikä saanut avainta enää lukkoon. Koska oli pimeää ja he tulkitsivat sen ryöstön yritykseksi poliisi kiidätti ystäväni putkaan. Koska ystäväni kompuroi, ei kyennyt puhumaan selkeästi ja oli muutenkin epäorientoitunut hänet vietiin putkaan "selviämään". Yöllä ei kukaan käynyt häntä katsomassa ja aamulla hän oli kuollut. Ruumiinavauksessa kuolinsyyksi todettiin aivoverenvuoto. Poliisiviranomaiset eivät saaneet syytettä, päivystävät konstaapelit eivät edes huomautusta. Minusta tuo tekemättömyys ja välinpitämättömyys täytti vähintäänkin heitteillejätön ehkäpä mmyöskin kuolemantuottamuksen tunnusmerkit.

KirsiMy kirjoitti...

Surullinen ja tyrmistyttävä tapaus, Salka. Tunnottomat naapurit. Piittaamattomat poliisit.
Jos löydän humalaisen kadulta tai kukkapuskasta maksaamasta eikä hän vastaa minulle, soitan arvelematta ambulanssin. Sairauskohtaus tulee herkemmin ihmiselle, kun hän on alkoholin vaikutuksen alaisena. Humalatila ei tosiaankaan oikeuta luokittelemaan ihmistä pois avun piiristä. Ei ole ensimmäinen kerta, kun aivoverenvuoto ja päihtymys selkoitetaan keskenään.
Sairaalapäivystyksissä esimerkiksi rytmihäiriöpotilaista taitaa suurin osa olla päihtyneitä. Kuka toivoo siskolleen, äidilleen, isälleen, kenellekään läheiselleen, että tämä jätetään hoidotta ja passitetaan putkaan selviämään, jos hän on hairahtunut nauttimaan liikaa alkoholia ja samaan aikaan saanut vakavan sairauskohtauksen?

Unknown kirjoitti...

Salkan kertoma tapaus on tosi surullinen.
Väärät diagnoosit ovat aina yksilön kannalta suuria onnettomuuksia.

KirsiMy kirjoitti...

Niin, Neulekirppu, ja jos diagnoosin tekee naapuri ovisilmästä tai paikalle hälyytetty poliisi tai terveyskeskuksen puhelinvastaaja ja ihminen saa tämän diagnoosin mukaista kohtelua, siinä voi mennä henki.

Halo Efekti kirjoitti...

Järkyttäviä tapauksia kaikki. Salkan kertoma on suorastaan tyrmistyttävä. Ja vielä tuo että poliisit eivät joutuneet vastuuseen kuolemantuottamuksesta.

Myös se julkisen sairaanhoidon toimija joka oli sanonut toiselle näistä Iltiksen raportoimista tapauksista että "mene yksityiselle" pitäisi mielestäni pysyvästi eliminoida lääketieteen alalta.

Lopetan kommenttini lyhyeen etten siirry värikkääseen alatyylisen sanailuun.

KirsiMy kirjoitti...

Halo, värikäs sanailu on lähellä, kun tunteet kuohahtavat ja tunteet kuohahtavat, kun näkee ilmiselviä vääryyksiä tapahtuvan.
Mene yksityiselle -neuvoja olen itsekin saanut omasta terveyskeskuksestamme, joten tämä Iltalehden raportoima tapaus ei valitettavasti ole ainut Helsingissä.

muoriska kirjoitti...

Niin turhan helposti sysätään vastuuta asiakkaalle sanomalla mene yksityiselle. Kun menet yksityiselle jonkun erikoisemman sairauden takia, usein sieltäkin tulet tyhjin käsin ja maksat itsesi silti kipeäksi. Pitäisi tulla Helsinkiin asti ja tietää ne jotka ovat alansa tietäjiä..ja sekin maksaa. (Helsingistä pääsee lappiin halvemmalla kuin lapista Helsinkiin).
Edelleenkin pitäsi saada pois se väärä kunnioitus lääkäreitä kohtaan joka on peruja siitä kun kunnan napahenkilöt oli kunnanjohtaja, pankinjohtaja,nimismies, lääkäri ja apteekkari.
Vaikka kritisoidaan sitä että ihmiset saavat jos jonkunlaista oikeaa ja väärää tietoa mm. netistä ja se vaikeuttaa muka lääkäreiden työskentelyä, on vara viisautta potilaan puolelta. Kyllä minä tahdon tietää mitä kokeita otetaan ja mitä ne tulokset kertoo , myös muuta kautta kuin lääkärin suusta. Tuttavaltani oli nyt muutaman vuoden ajan otettu syöpäkontrolleissa tk:ssa väärä verikoe.. entäs jos olisikin uusiutunut. Kun tämä keskussairaalassa paljastui, oli tuttavani hyvin järkyttynyt, ja totesikin minulle, että kyllä hän nyt ymmärtää miksi minä otan niin paljon asioista selvää niin jälkikäteen kuin etukäteenkin, ja meinasi että niin se on näemmä hänenkin tehtävä.

KirsiMy kirjoitti...

Puhut asiaa, Muoriska.
Nykylääkärit eivät muuten enää odotakaan ihmisiltä pokkurointia. Nykyaikainen lääkäri on koulutettu kuuntelemaan potilasta.
Tuo "mene yksityiselle" -neuvo on laiton. Julkisen terveydenhuollon työntekijä ei saa tarjota yksityistä palvelua avunhakijalle, joten se siitä. Tällaisesta kohtelusta on ilman muuta syytä tehdä valitus.
Toivottavasti tuttavasi hoitovirheen taustat on tutkittu ja sairaalassa varmistettu, ettei tällaista pääse uudelleen tapahtumaan.

Anonyymi kirjoitti...

Olen osallistunut Taysin liuotushoitoa koskeviin tiedotustilaisuuksiin, joissa on annettu ohjeeksi sydän- tai aivoinfarktin oireiden ilmaantuessa soittaa suoraan 112:een eikä hakeutua terveyskeskukseen. Aika on aivoja tai sydäntä!

KirsiMy kirjoitti...

Niinhän se on,Obeesia, mutta näissä esille tulleissa tapauksissa ihminen ei ole joko tiennyt, mikä aiheuttaa kipua ja on yrittänyt päästä tutkimuksiin tai on ollut niin heikossa kunnossa, ettei ole itse soittanut apua, vaan joku on tehnyt sen hänen puolestaan.
Aivoinfarktin sattuessa kyse on minuuteista.
Tunnen useampiakin tapauksia, joissa sydäninfarktipotilas on ajanut itse päivystykseen ja istunut odottamassa – jotkut, kunnes potilas on tuupertunut päivystykseen ja sitten on kyllä löytynyt paareja ja tullut elvyttäjät ja kiire.
Iltalehden haastattelema potilas oli ensimmäistä kertaa kiidätetty ambulanssilla Malmille. Ambulanssimiesten valinta oli, että veivät Malmille. Luultavasti Meilahden sairaalassa olisi infarkti tunnistettu. Malmin sairaalasta vain lähettivät potilaan kotiin "seuraamaan tilannetta".

Anonyymi kirjoitti...

Ihmettelinpä sitä itsekin, kun viime vuonna iäkäs tuttavamme meni yksityislääkäriasemalle valittamaan sydänvaivojaan. Ekg:täkään ei edes otettu ja lääkäri kehoitti menemään kotiin ja laittoi lähetteen Peijaksen sairaalaan. Sanoi sieltä tulevan kutsun sitten joskus. Seuraavana aamuna vaimo patisti miehen taksilla sairaalaan ja sieltä sitten vietiinkin kiireesti Meilahteen. Oli meinaan sydäninfarkti ja piti tehdä pikaisesti toimenpide. Aika karmeaa, kun potilas lähetettiin kotiin ja oli infarkti. Onneksi selvisi kuitenkin.

KirsiMy kirjoitti...

Tarjuska, ei hinta ole aina laadun tae. Iäkkäät ihmiset eivät välttämättä saa omalla rahalla sen parempaa apua kuin julkisessa palvelussa. Kyse on yllättävän pitkälle työmoraalista.

Unknown kirjoitti...

Kirjoitin niin pitkästi, että laitoin sen postaukseksi ja linkitin kirjoituksesi siihen.

KirsiMy kirjoitti...

Neulekirpun mielenkiintoisen jutun linkki ei tainnut toimia. Postauksen osoite on
http://kuvauksia.blogspot.com/2007/01/kenen-syy.htm