8.10.07

Sairaanhoitajien mahdollinen joukkoirtisanoutuminen kertoo ammattietiikasta

Tehy uhkaa nyt uudenlaisella työtaistelutoimella: joukkoirtisanoutumisella. Saa nähdä, meneekö idea läpi.
Tehokas olisi työtaistelutoimi, tulisi paljon ruumiita, veikkaan. Huh huh.
Sairaanhoitajien eettiset ohjeet löytyvät verkosta. Kiinnostuneena seuraan, nousevatko ne keskusteluun. Suuren yleisön tuki lakkoilijoille menetettäisi luullakseni joukkoirtisanoutumisen myötä pian, kun seuraukset alkaisivat konkretisoitua.

32 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kunhan tuosta lakosta ei tulisi mahalasku nyt näyttää olevan kaikki ainekset koossa. Lakosta ja irtisanoutumisistahan me maksamme verojen muodossa kaikki. Olisi pitänyt ne vaalilupaukset olla sanomatta. Palkat kun ovat työmarkkinajärjestöjen asia eikä eduskunnan. Tulee surullinen olo sairaiden puolesta. :)

KirsiMy kirjoitti...

Niin, kun jotain ostetaan, se yleensä pitää maksaa. On vain jotenkin epäreilua, jos heikot ja sairaat ihmiset joutuvat kalleimman hinnan maksamaan lakosta, vaikka eivät luultavasti kuulu edes niihin, jotka lupasivat lisää liksaa hoitajille.

Anonyymi kirjoitti...

Tuntuu aika pahalta, sillä olen kokenut itse tuota sairaanhoitajien lakkoa. Silloin 1995 oli hoitajalakko samaan aikaan, kun itse jouduin kolmanteen maksansiirtoon. Tosin tehohoidossa ja leikkauksessa sillä ei ollut juurikaan vaikutusta, mutta teholta siirtyessäni osastolle pelotti. Sain rytmihäiriöitä ja tarvitsin tehohappea...hoitajia oli vähän ja apua en saanut heti paikalle...luulin kuolevani siihen. Onneksi hoito kuitenkin pelasti minut. Teholta palattuani osastolle jouduin olemaan yksin huoneessa ja huoneen ovi oli auki, kun hoitohenkilökuntaa oli vähän valvomassa vointiani. Vielä muistan hyvin tuon vaiheen. :(

KirsiMy kirjoitti...

Tarjuska, järkyttävää, että sekin lakko vaikutti jopa Kirran huonokuntoisten potilaiden hoitoon, vaikka silloin sentään pyrittiin suojaamaan ihmishenkiä lakosta huolimatta. Nyt, jos ottavat käyttöön irtisanomisaseen, ei ihmishenkien suojaaminen ole keskiössä.

muoriska kirjoitti...

Vaikka uhataan irtisanoutumisilla ja sitten että sopimuksessa määritellään että pääsee takaisin töihin.. ei välttämättä kaikki.
Tämäkin on kaksiteräinen miekka.

KirsiMy kirjoitti...

Mietin tuotakin, kun Jaana Laitinen-Pesola eilen illalla takasi, että kaikki irtisanoutuneet pääsevät takaisin samoihin työpaikkoihin.

Mahdollinen työtaistelu sitä paitsi tulehduttaa todennäköisesti pitkiksi ajoiksi monen ennestäänkin huonohenkisen hoitoalan työpaikan ilmapiiriä.
Nyt olisi aika maan hallituksen ottaa järki käteen, samoin tehyläisten.

Rita A kirjoitti...

Kutsumustyö, mutta tietysti palkkaakin pitäisi saada... Vaakakupissa kahden ääripään juttuja. Minulla menee kyllä kunnioitus hoitsuun joka lähtee fyrkan takia hylkäämään sairaat. Siinä vaiheessa käännän hoitajille selkäni, vaikka heillä toistaiseksi on tukeni ja sympatiani. Se ei ole saman tason asia kuin bussinkuljettajien lakko.

(Hienoa että kerroit Vanhusten viikosta. En ollut sitä huomannut. )

KirsiMy kirjoitti...

Sinäpä puolestasi kerroit Energiansäästöviikosta ja Vaiheiselta luin eilen, että oli Hiljaisuuden päivä.

Mutta hoitsuista: itselleni uhkaa käydä samalla tavoin kuin sinulle, Rita.

Anonyymi kirjoitti...

Siinä se meidän arvostus näkyy, hoitsuiksi kutsutaan... Itse voidaan vitsinä, mutta kun muutkin. On se kamalaa, kun KILTIT TYTÖT on kerrankin tosissaan ja heittäytyvät HANKALIKSI! Aina löytyy joku selitys sille, miksei hyvää palkkaa hyvästä työstä voida maksaa. EI MENE ENÄÄ LÄPI!!

KirsiMy kirjoitti...

Anonyymi, ja potilaiden turvallisuuden ja hengen kustannuksella?

muoriska kirjoitti...

Minun työssänikään ei ole suoranaista lakko-oikeutta. Väärinhän se on että on hankalamman kautta perättävä oikeuksiaan, mutta sanottakoot se että ahneella on..

Mieheni on taas naisvaltaisella alalla , kuitenkin tekniikan puolella opettajana, ja hänkin saa ihan kivat korotukset..
Harmi vain että sen vie muut korotukset, ja tätä kierrettä ollaan lisäämässä.
Joko on 90-luvun alku unohdettu?

KirsiMy kirjoitti...

Mietin tänään kuultulani uutisista jonkun alan 11 prosentin palkankorotuksista, että inflaatio laukkaa, mutta tuskin köyhille, tukien varaan jätetyille ja unohdetuille on luvassa mitään 11 prosentin korotusta työmarkkinatukeen tai sairauspäivärahaan, eläkkeeseen tai kotihoidon tukeen; saavat olla kiitollisia, jos saavat 11 euroa vuodessa lisää.

Anonyymi kirjoitti...

Hoitajathan sen asiakaskuntansa parhaiten tuntevat. Heille ei silti siitä asiantuntemuksesta haluta maksaa, työ, sitä edeltävä koulutus sekä työkokemuksella hankittu osaaminen ovat nollan väärtejä työnantajan näkökulmasta. Turha syyttää hoitohenkilökuntaa heitteillejätöstä, vaan vastuu on työnantajalla.

Anonyymi kirjoitti...

Ei kai sairaanhoitajan ammattia mihinkään elinikäiseen henkilökohtaiseen kutsumukseen/vakaumukseen voi verrata? Työtä se on sh:n työ, josta on asiallinen palkka maksettava. Jos irtisanoutuvat, sittenpä nähdään, miten maa todella makaa, nimittäin huonosti.

KirsiMy kirjoitti...

Anonyymi, ehkä tuo kommentti rauhoittaa sinun omaa omaatuntoasi. Potilasta, joka on hengenvaarassa, se tuskin rauhoittaa.

Anonyymi2, ei toki, kaikila vain sattuu katsumus sammumaan samaan aikaan? Maa makaa todella huonosti ja monien potilaiden tila heikkenee ja moni joutuu hengenvaaraan, jos joukkoirtisanominen toteutuu, sitähän tässä juuri olen surrut. Potilaat jäävät nyt poliitikkojen lupausten ja sairaanhoitajien vaatimusten uhreiksi.

Anonyymi kirjoitti...

ei se todellakaan ole noin! Työnantajan vastuulla on se, että nytkään ei ole riittävästi henkilökuntaa normaaleissa vuoroissa. Eivät ole valmiita maksamaan siitä. Kukaan ei parjaa miehiä, alalla kuin alalla, kun he vaativat kunnon palkkaa tekemästään työstä. Mutta naiset eivät saisi, hammasta purren vain pitäisi jatkaa samaan malliin. Mitään ei ilmaiseksi anneta, jostain on luovuttava saadakseen jotain uutta aikaan.

KirsiMy kirjoitti...

Minä ajattelen pelkästään potilaiden turvallisuutta ja hoitoon pääsyä. Tällä hetkellä ei muu jaksa huolestuttaa.

Anonyymi kirjoitti...

Järkyttävää tämä teksti! Eletään vuotta 2007. Olen opiskellut hoitajaksi yliopistoa myöten, mutta en kutsumuksesta vaan kiinnostuksesta alaa ja potilastyötä kohtaan. Ja olen ylpeä siitä samoin kuin ammattitaidostani. Minusta on alentavaa tämä kutsumussössötys. Se ei enää edes syyllistä - nostaa vastarintaa vain kun ammatillisuutta ei tunnuta edes tunnustettavan.

KirsiMy kirjoitti...

Anonyymi, tarkoitatko siis, että sairaanhoitajien eettiset ohjeet ovat aikansa eläneet? Pitäisikö niistä luopua? Vai mitä tarkoitat kutsumussössötyksellä? Minun on vähän vaikea ottaa kantaa järkytykseesi ennen kuin ymmärrän, mihin erityiseen kohtaan tekstissäni se kohdistuu :)

Anonyymi kirjoitti...

Jos tavallinen duunari haluaa lisää palkkaa ja on lakossa, on se hänen asiansa. Hän voi ajaa omaa etuaan vapaasti.

Hoitajat haluavat nyt lisää palkkaa ja joukkoirtisanoutuvat. Vastuu hoitotyön sujumisesta on kunnalla.

On aivan turha yrittää syyllistää hoitajaa joka ei ole enää työsuhteessa. Apua tarvitsevia autan tietenkin aina, vaikka kaupassa kohtauksen saanutta. Työsuhteeseen palataan sitten, kun palkkakuoppa on korjattu.

Halusit nostaa eettiset ohjeet keskusteluun? No tässä sitaatti: "Heidän ammattijärjestönsä toimii aktiivisesti oikeudenmukaisten sosiaalisten ja taloudellisten työolojen varmistamiseksi jäsenistölle."

Terv. Petri Siuro
TAYS, teho-osasto, sairaanhoitaja
Puh. 040-7471611

KirsiMy kirjoitti...

Petri Siuro, eettisissä ohjeissa on myös otettu potilas ja hänen sairautensa huomioon, ei pelkästään hoitajien hyvinvointi. Itseäni huolestuttaa syvästi potilaiden henki ja tila mahdollisen työtaistelun aikana. Vai eikö syytä huoleen ole?

Anonyymi kirjoitti...

On hyvä, että olet kiinnostunut potilaiden hyvästä hoidosta. Joten sinun pitäisi kysyä asian tilasta niiltä henkilöiltä, jotka siitä päättävät. Terveydenhuollon turvaaminen on kunnan asia.

Sairaanhoitajan eettiset ohjeet allekirjoitan kaikki. Jos katsot antamaasi linkkisivua uudelleen, huomaat myös asiaa koskevan johdannon: Eettisten ohjeiden on määrä tukea sairaanhoitajia heidän TYÖSSÄÄN.

Kunnan tehtävä on hoitaa palkkaus ja työolosuhteet sellaisiksi, että hoitotyö sujuu. Koko viime kesän osastoltamme puuttui keskimäärin kymmenen sairaanhoitajaa. Ylihoitaja ja osastonhoitajat levittelivät käsiään ettei hoitajia löydy.

Kysynnän ja tarjonnan lain mukaan tällöin lisätään palkkaa.

Ethän yritä syyllistää työn tekijöitä viittaamalla eettisiin ohjeisiin, kun asiasta päättävät ja vastuulliset ovat muualla?

Terv. Petri Siuro

KirsiMy kirjoitti...

Petri Siuro, jokainen tekee omat eettiset ratkaisunsa ja vastaa niistä.
Sairaanhoitajat irtisanoutuessaan tietävät, miten potilaiden tilanne kehittyy, kuntatyönantaja työnantajan ominaisuudessa ja poliittiset päättäjät lupauksenantajina.
Potilas ei ole tehnyt kenellekään pahaa. Hän on kuitenkin se, joka maksaa hoidon puutteesta kalleimman hinnan.

Anonyymi kirjoitti...

Työtaistelutoimillaan sairaanhoitajat ajavat kyllä nyt myös potilaan asemaa ja hoitotyön laadun säilymistä...eivät vain omia palkkojaan. Entisenä hoitoalan työntekijänä täytyy sanoa, että läheltäpiti-tilanteita ja potilasvahinkoja sattui työpaikassani menneinä vuosina ihan liikaa johtuen hoitajavajeesta, olemassa olevien hoitajien ylikuormituksesta ja epäpätevästä hoitohenkilökunnasta. Nämä tapaukset lakaistiin hipihiljaa maton alle. Ainoa keino oli äänestää jaloillaan ja vaihtaa alaa. Rita-nimimerkin kommentti tämän keksustelun alkupäässä osoitti jälleen kerran minulle sen, miten oikean ratkaisun olenkaan tehnyt. Ritan kommentti teille vielä tässä:
"Minulla menee kyllä kunnioitus hoitsuun joka lähtee fyrkan takia hylkäämään sairaat. Siinä vaiheessa käännän hoitajille selkäni, vaikka heillä toistaiseksi on tukeni ja sympatiani. Se ei ole saman tason asia kuin bussinkuljettajien lakko."

Tällaisten ihmisten kommenteilla ei ole minulle enää nykytyöni kannalta mitään merkitystä, mutta ne silti pöyristyttävät, kun hoitotyön tilanteen on omin silmin nähnyt. Minä satun ITSE itseäni ihmisenä ja työntekijänä arvostamaan sen verran, etten siihen alistunut. Nykyisin minulla on hyvä palkka ja voin oman nykyisen ammattikuntani joukossa huoleti vaikka lakkoilla ilman, että siitä tarvitsisi tuntea tuollaista häpeää, jota Rita sinun kaltaisesi ihmiset yrittävät saada tuntemaan, kun en enää ole hoitaja. Eli syyllisyyttä.
Menkää itse sinne hoitotyöhön, joiden mielestä se on niin eettistä ja tärkeää työtä. Minä en mene enää. Kiitos vaan Suomen valtiolle kalliista koulutuksesta, jolla pääsee hyvin muihinkin töihin....me hoitajat kun olemme sellaisia sosiaalisia, reippaita ja luotettavia työntekijöitä, että se on huomattu jo muillakin aloilla, joissa tällä hetkellä käy rekrytointi kuumana. Hoitajia kun on niin äärettömän helppo rekrytoida palkalla...se siitä eettisyydestä!

KirsiMy kirjoitti...

Anonyymi, perustelu siitä, että ajetaan potilaidenkin asemaa ei vain paljon lohduta akuutissa hädässä olevaa ihmistä...
Saattaa myös käydä niin, että palkkavaatiomukset menevät låpi lyhyen irtisanoutumisjakson jälkeen, mutta jos valtio ei lisää rahaa anna, kuten se nyt sanoo, kunnat " ratkaisevat" tilanteen vähentämällä korkeammin koulutettua hoitohenkilökuntaa ja lisäämällä perus- ja lähihoitajien joukkoa, mikä tulee niille halvemmaksi ja samalla heikentää potilasturvallisuutta.
Kaikkea ei voi saada, epäilen. Potilaan kannalta henkilökunnan koulutustason alentaminen ei ole hyvä, luulisin, eI ainakaan vaikuta hyvältä.

Hoitoalan työpaikoissa näkyy olevan paljon muitakin ongelmia kuin matalaksi koettu palkka. Melkoisen maustepläjäyksen tuo keikkatyöläisten käyttäminen ja työilmapiirin tulehtyneisuus monilla työpaikoilla.

Anonyymi kirjoitti...

Toistan itseäni vielä kerran: hoitotyön järjestämisvastuu on työnantajalla. Sairaanhoitajat eivät ole tähänkään asti palkanneet yhtäkään uutta sairaanhoitajaa osastoilleen.

Vainoharhaisessa mielessäni on myös käynyt, että haluttiinko niitä kesäajan puuttuvia hoitajia töihin oikeasti? Nythän säästettiin maksamattomat sijaisten palkat ja hätätilapotilaat hoidettiin kuitenkin. Tämä työ revittiin olemassaolevien hoitajien selkänahasta.

Mutta leikitäänkö roolileikkiä? Millä käytännön toimilla nostaisit sairaanhoitajat pois palkkakuopasta?

Terv. Petri Siuro

KirsiMy kirjoitti...

Petri Siuro, luulen, että kaikki tarpeellinen on sanottu, koska itsenikin tekee mieli toistaa se, että olen huolissani potilaiden turvallisuudesta. Palkkakeskusteluun en tällä haavaa ryhdy, koska potilaiden tilanne on päällimmäinen huoleni.

Anonyymi kirjoitti...

Miten se, että nostetaan hoitajien palkkaa (kaikki kunnioitus heille ja heidän työlleen, samoin kuin kaikille muillekin ammateille ja heidän edustajilleen tässä tämän syksyn palkkaneuvotteluissa) vähentää työn kuormittavuutta? Tuleeko työstä fyysisesti keveämpää kun saa vaikka 500 euroa lisää liksaa kuussa? Väheneekö vastuu ja paranevatko työajat lisärahan turvin?

Tämän kysyn vain siksi, että tiedän etteivät nykynuoret hakeutuisi hoitoalalle sen enempää opiskelemaan tai töihin kuin nykyisinkään, vaikka liksaa saisi 500 euroa enemmän kuussa. Moni nuori on sitä mieltä, että sairaanhoitajan työ on raskasta, eikä sitä valita vain sen vuoksi, että siitä maksettava palkka olisi suurempi. Moni menee mieluummin muihin hommiin, joissa on sama palkka ja keveämpi työ.

Eikö olisi parempi vaatia lisää hoitohenkilökuntaa ja ehkä hieman pienempi korotus? Tai vaikka sopia nyt tuosta 13% korotuksesta ja laittaa siihen sellainen kohta, että sama 13% korottuu myös ensi palkkaneuvottelukierroksella?

Tuttavani on sairaanhoitajana pienessä kunnassa, vanhainkodissa, jossa hoitohenkilökuntaa on vähän, koko vuoden ovat tehneet vajaalla työväellä töitä, ei pelkästään kesää. Ensi vuodeksi on luvattu palkata kaksi hoitajaa lisää (joka on todella hyvä, mutta ei riittävä lisäys), mutta uhkana on se, että kunnan budjetista ei riitä hoitajien palkkakorotuksiin ja uusien hoitajien palkkaamiseen riittäviä rahoja. Pienet kunnat joutuvat todella ahtaalle tämän syksyn palkkaneuvotteluiden korotuksia toteuttaessaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitin tuossa ylempänä, ettei TAYS:n teho-osastolle saatu palkatuksi viime kesäksi riittävästi työvoimaa, koska hakijoita ei ollut. Jos palkkausta ei saada kuntoon, on ensi kesä vielä pahempi. Tänä kesänä suljettiin kaksi tehohoitopaikkaa. Ensi kesänä ehkä enemmän.

Nämä asiat kulkevat käsi-kädessä.

Terv. Petri Siuro

KirsiMy kirjoitti...

Petri Siuro ja Anonyymi, tuo palkkausongelma on tainnut synnyttää noidankehän, josta on vaikea vapautua: kova työ ja pieneksi koettu palkka karkoittavat väkeä alalta tai maasta ja jos nyt palkkoja korotetaan tuntuvasti, sairaanhoidon kustannuksia kurissa pitävät tahot pyrkivät pienentämään kustannuksia jollain keinoin. Se ensimmäinen keino taitaa olla henkilökunnan vähentäminen, varsinkin siitä kalliimmin palkatusta päästä; luultavasti määräyksiä aletaan hilata suuntaan, jossa sairaanhoitajakoulutusta ei vaadita enää niin suurelta osalta henkilökuntaa kuin nykyisin.

Anonyymi kirjoitti...

Ei kyllä minun sympatiat enää ole sairaanhoitajien kannalla. Itse alaa opiskelleena keskeytin juuri matalan palkan vuoksi ja perheellisenä ei ollut mahdollisuutta lähteä ulkomaille, jossa tienaa!!! Tiesitte opiskellessanne oman palkkanne ja ei se varmaan Kataisen vika ole että nyt vaaditte erittäin äärimmäisillä keinoin potilaiden henkien uhalla itsellenne suurempaa palkkaa? Turha mitään adresseja keräillä koska te olette muun hoitohenkilöstön kanssa vastuusta tästä joukkoirtisanoutumisesta eikä Katainen....

KirsiMy kirjoitti...

Anonyymi, on odotettavissa, että sairaanhoitajat eivät enää saa sympatioita, vaan pikemminkin vihamiehiä, jos työtaistelu toteutuu sellaisena kuin se on alunperin ajateltu, sillä potilaan kuolema tai vammautuminen on lopuulista, jos sellaista tapahtuu ja sellaista tapahtuu, jos työtaistelu toteutuu.
Tämän kaiken olen sanonut moneen otteeseen ja toistan vielä: poliitikoilla on vastuunsa siitä, mitä ovat luvanneet. Sitä on turha kiemurrella ja muuksi väittää. Minusta on selvää, että myös Jyrki Kataisen johtama puolue on vastuussa syntyneestä tilanteesta ja sen olisi kiireimmän kaupalla otettava vastuu tilanteen selvittämisestä. Toisten selkien taakse piiloutuminen ei ole oikein.

Tämän jälkeen en kuitenkaan enää salli ananyymejä kommentteja tässä postauksessa kuin erittäin painavista syistä keskustelun pitämiseksi asiatasolla.
Niille, jotka eivät tiedä: valitsemalla "muu"-vaihtoehdon voitte kirjoittaa nimenne tai nimimerkkinne kommenttilaatikon henkilöllisyys-osaan.