Tämänpäiväisessä Kinaporin tilaisuudessa kävi ilmi, että työttömät ja eläkeläiset kokevat liikuntaryhmien maksut ikävinä. Niistä tulee toisinaan suoranainen este liikuntaharrastukselle; tuleehan osallistumismaksun lisäksi vielä bussimatkakustannukset.
Helsingin tilanteesta sen verran, että huomasin juuri, että ilmeisesti Myllypuron Liikuntamyllyyn työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset pääsevät eurolla. Aikuisen lippu on normaalisti kaksi euroa. Tämä on parempi kuin ei mitään etua, mutta mielestäni peruspäivärahalla ja työmarkkinatuella olevat sekä kansaneläkkeen turvin sinnittelevät pitäisi oikeuttaa tiettyyn määrään liikuntaseteleitä.
Päivitys 20.9. klo 15.10
Leena on postannut omaan blogiinsa aiheesta parannuksia vaativan tekstin. Hän on tyytymätön Helsingin kaupungin ennaltaehkäisypanostuksiin.
12 kommenttia:
Tämä on aina ongelmallista...
Jos antaa yhteen paikkaan pitää antaa toiseen.
Sitten tulee valintoja laitetaanko koulutukseen, terveydenhuoltoon (sairauksien hoitamiseen) vai tähän ennalta ehkäisevään puoleen... kulttuuriin vai teihin.
Kunnallinen päätöksenteko ei ole niin yksinkertaista. :-(
Eihän se ole yksinkertaista, mutta kaikkein heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevat ihmiset, joilla on käytettävissään esimerkiksi 10 euroa päivässä ruokaan, terveyteen ja huvituksiin, ei ehkä ole rahaa uimiseen ja kuntosaliin.
Se, että näille ihmisille suotaisi tämä mahdollisuus, ei oikeastaan ole mikään taloudellinen satsaus kunnille ja se sitäpaitsi maksaa itsensä takaisin parempana terveytenä ja vähentyneinä terveyspalveluntarpeena.
Minua liikuntarajoiteista ja monisairasta taannoin harmitti, että Hgin kaupunki myi osuutensa Malmin Uimahallista yksityiselle Fixille. Näin on nykyään myös Siltamäessä Fixin toimintaa. Toisin sanoen kaupunki ei satsaa koillis-Helsingissä yhtään vanhusen liikuntatoimeen. Fixillä on omat yksityisen hinnat ja tiedän että entisen oman ryhmäni vanhuksia jätti kuntosalilla käynnin, kun eivät jaksa lähteä Yrjönkadulle, Pirkkolaan, Oulunkylään tai muualle pidemmälle bussikyytien päähän. Mielestäni pitäisi eri kaupungin osissa olla samanarvoiset palvelut. Nyt huomaa, että Itä-Helsingissä palveluita on paljon enemmän kuin täällä Koillis-Helsingissä. Ehkä se sitten on parempi siirtää ne kulut terveydenhuollon maksettavaksi. Minä siirryin Osteoporoosiyhdistyksen tarjoamiin palveluihin, mutta kaikilla ei ole rahaa pisää niihin. Menee kolme kertaa jokseenkin sama summa syyskaudella kuin kaupungin ryhmissä. Vanhukset eivät jaksa valittaa, vaan tyytyvät nöyrinä päätöksiin ja lopettavat kenties sitten sen vähäisenkin liikunnan.
Tätä alueellisten palvelujen heikentämistä aloin aavistella siellä Kinaporin keskustelutilaisuudessa, Tarjuska, kun asian nimittäin otti esiin rouva, jolla oli ikää jo kohtalaisesti. Rouva laski automaattisesti kuluihin myös matkakulut.
Lisäksi hän kertoi uskomattoman jutun, että jossain vanhusten liikuntaryhmään pääsylle oli asetettu yläikärajaksi 80 vuotta.
Vanhusten ja vammaisten ihmisten liikuntamahdollisuuksia lisätään aina juhlapuheissa, mutta käytännössä ikäihmiset eivät saa hiljaista ääntään kuuluviin eivätkä aina tahdokaan, jos heitä kohdellaan ikään kuin kustannustekijöinä ja annetaan ymmärtää, että heihin kuluu kauheasti rahaa.
Näitä keskusteluja vaivaa hyvinkin usein se, että päättäjät ja virkamiehet tuijottavat vain yhtä momenttia ikään kuin edes käsittämättä, että se, mitä "säästetään" "riskiryhmien" liikunnasta, maksetaan, kuten huomautit, terveystoimen menoina.
On väärin yksityistää liikuntalaitoksia, jos se merkitsee sitten sitä, että palvelutaso heikkenee, koska yksityisillä on korkeampi hintataso. Jos palvelu ostetaan yksityiseltä tai siirretään yksityiselle, pitää budjetoida myös siihen, että heikosti maksukykyisten ihmisten toimintaa subventoidaan. Tämä tuki tulee antaa liikuntaseteleinä, jotta myös nämä ihmiset voivat käyttää markkinavoimaansa ja valita sen palvelun, joka heitä parhaiten palvelee. Malmilaisten on voitava halutessaan mennä Malmille tai Tikkurilan uimahalliin sitten yhtä lailla kuin vaikka Tapiolan kunnostettuun halliin, jossa on ikäihmisten punttisali.
Kylläpä sohaisit asiaa josta itse olen aivan hirveän vihainen. Vuosaaren uimahallissa on jo vuosia toiminut eritysryhmän jumppa lämminvesialtaassa perjantaisin kello 9.00. Meillä oli tämän kauden aluksi sitten todellinen yllätys. Kaupunki ei ollut hoitanut varauksiaan ja Uimahalli oli myynyt lämminvesialtaan eläkeläisryhmälle samaan aikaan. Joten meidät "rämpylät" sitten oli siirretty uima-altaalle kylmenpään veteen. Ilmoittautuessamme luulimme, että kyseinen vuoro on samoin kuin aikaisemmin, koska mitään ilmoitusta ei ollut että allas on muuttunut. Osalle sopii kylmävesi, mutta itselleni ei joten pelastauduin siihen "terveiden" ryhmään. Siinä olikin sitten vauhti sellainen, että jouduin senkin perumaan kun iski issias vaiva joten olen jäänyt vaille allaskuntoutusta. Helsingin kaupungin Liikuntavirastolle on mennyt kirjallinen ilmoitus, että haluan saada rahat takaisin koska en saanut sitä mitä tilasin. Tämä on tietysti yksittäistapaus, mutta keitä koskee niin todella harmillinen. Jotenkin se kertoo meidän kaupungin työmotivaatiosta, että ei ole yhtään mitään väliä miten niitä asioita hoitelee. Kirjoitin blogissani aiheesta kun oli ajankohtainen jonka linkin liitän tähän vuodatukseen.
Uiminen on monelle vammaiselle ihmiselle korvaamaton liikuntamuoto. Se on myös loistava liikuntamuoto vahvasti ylipainoisille ihmisille. Vesijumppa on tehokasta, vesijuoksu samoin. Keski-ikäinen hyötyy uinnista merkittävästi. Lasten pitäisi oppia uimaan...
Olisiko käynyt niin, että väestön ikääntymisen mukanaan tuomat lisääntyneet liikuntapalvelujen tarpeet ovat tulleet päättäjille täytenä yllätyksenä.
En tiedä, miten hyvin Helsingissä sosiaali- ja terveystoimi ja liikuntatoimi pelaavat yhteen, mutta toivoa sopii, että isot näköalat eivät unohdu, kun toimitaan pienempien kokonaisuuksien edistämiseksi.
Onko ongelma lopultakin se, että palvelut maksavat sen 2 euroa vai se, että eläkkeet ja tuet ovat yksinkertaisesti niin pieniä, että niillä ei oikeasti voi elää.
Olen kokenut henkilökohtaisesti tuloloukun tuskan, kun uskaltauduin aikuisena opiskelemaan enemmän kuin ikäiselleni olisi suotavaa.
Lisäys vielä: minusta on väärin, että urheiluseurat kansoittavat verovaroilla rakennetut hallit ja sitten ihmisiltä kiskotaan pimeitä hintoja.
Samoin on jäänkäyttö on varattu lähinnä vain urheiluseuroille.
Tässä meidän kaupunkimme hinnat
Aamu-uinti ma-pe klo 6.00-10.00
10 krt
Aikuinen 5,00 44,00
Eläkeläinen 3,50 33,00
Opiskelija 3,50 33,00
Lapsi 4-16 v. 3,00
Työtön 3,50
Hinta sisältää uinnin ja saunan.
Hinnat muina aikoina
10 krt 20 krt 50 krt
Aikuinen 7,00 68,00 130,00 300,00
Eläkeläinen 5,00 47 92,00 200,00
Opiskelija 5,00 47 92,00 200,00
Lapsi 4-16 v. 4,50 43,00
Työtön 5,00 ma-pe klo 14.00 saakka
kuntosalin, seniorikuntosalin, kylpylän palvelut, saunan ja uinnin.
PERHE- JA RYHMÄHINNAT
Aikuinen 6,50
Lapset, eläkel. 4,30
VUOSIKORTTI
Aikuinen 700,00
Opisk., eläkel. 470,00
Vuosikortista peritään 7€ panttimaksu.
Sanopa se, Neulekirppu. Olisi mukavaa, jos Suomi olisi sellainen maa, jossa jokaisella olisi riittävästi rahaa edes vaatimattomaan kunnolliseen toimeentuloon. Omasta kokemuksestani sanon, että kun tulot ovat pienet, on pakko priorisoida: jos vaihtoehtona on perustarpeet tai uimahalli, ei ole valintaongelmia.
Ja tuohon jälkimmäiseen kommenttiisi vielä lisäys, että sama asia koskee urheilukenttiäkin.
Nuo luettelemasi hinnat ovat aivan varmasti hyvin monen suomalaisen mielestä täysin kohtuullisia. Meidän kansamme on jakaantunut niin rajusti kahtia, että ei viitsi aina mainita. Koulun vanhempainillassa eräs äiti totesi kolme kertaa, että hän ei kyllä osallistu mihinkään vapaaehtoiseen rahankeräykseen, mutta jos annatte tilinnumeron, niin hän kyllä pistää sinne rahaa. Joillain sitä on niin paljon, että voisi vaikka repiä.
Mainostaisin tässä yhteydessä Helsingin kaupungin tarjoamaa lähiöliikuntaa, jossa 10 euroa/kausi saa osallistua eri liikuntajuttuihin ympäri kaupunkia. Tarkempaa tietoa paikoista ja ryhmistä löytyy liikuntaviraston sivuilta, kohdasta lähiöliikunta. Ryhmiä on sekä päivisin että iltaisin, kantritanssista sauvakävelyyn, riippuen liikuntapaikasta.
Samaten Hgin kaupungin kuntosalit myyvät 10 kerran lippuja hintaan 18 euroa, joten yhden käyntikerran hinnaksi tulee 1,80. Kuntosalipaikat löytyvät myös liikuntaviraston sivuilta.
Kiitos, SusuPetal. Tässä tuli hyvää tietoa suhteellisen edullisesta liikunnasta.
Lähetä kommentti