7.9.06

Näkökyvyn heikkeneminen ei ole normaalia ikääntymistä

Viime vuonna näkövammarekisteriin merkittiin 1200 uutta tapausta, joiden näkövamman aiheuttaja oli AMD (age-related-macular-degenaration) eli silmänpohjan ikärappeuma.
Kyseessä ei ole normaali ikääntyminen, ei mikään ikänäkö, vaan sairaus, joka kosteassa muodossaan saattaa synnyttää näkövamman dramaattisen nopeasti. Nopea hoidon aloittaminen on tässä tapauksessa ensiarvoisen tärkeää.
Kuivaan tautimuotoon ei ole hoitoa. 80 prosenttia potilaista sairastaa taudin kuivaa muotoa.
Kosteaan simänpohjan ikärappeumaan on olemassa tehokkaita hoitoja. Hoidon onnistumisen edellytys on nopea hoitoonpääsy.
Silmänpohjan ikärappeuma vaikuttaa merkittävästi potilaan elämänlaatuun, aiheuttaa ahdistusta ja masennusta, riippuvuutta toisista ihmisistä, eristäytymistä, lisää kaatumistapaturmia ja vähentää mahdollisuuksia liikkua terveyden ylläpitämiseksi.
Silmänpohjan ikärappeumaan perehtynyt LT Kai Kaarniranta sanoo, että 60 vuotta täyttäneiden olisi syytä käydä silmälääkärissä kolmen vuoden väliajoin.
Ikääntyneiden näkövammaisten vammoista 60 prosenttia aiheutui verkkokalvon keskeisen osan ikärappeumasta, 9 prosenttia glaukoomasta, 7 prosenttia diabeettisesta retinopatiasta, lopuilla on erilaisia muita diagnooseja. (Näkövammarekisteri)

Ei kommentteja: