"Luottamus hyvä, kontrolli paras", J. V. Lenin? siteerasi toimittaja Sakari Kilpelä tämänaamuisessa Ylen aamulähetyksessä.
Isoveli tahtoo valvoa. Työnantajat Nokian johdolla tahtovat muuttaa sähköisen viestinnän tietosuojaa. Ministeriön virkamiehet ovat ryhtyneet valmistelemaan esitystä asiasta ja työnantajalle suunnitellaan annettavan valtuudet seurata työntekijän sähköpostiviestien tunnistetietoja.
Lähetteleekö joku tosiaan yrityssalaisuuksia sähköpostitse? ihmetteli Effin hallituksen jäsen Vili Lehdonvirta tämänaamuisessa Ylen aamulähetyksessä. Minäkin ihmettelen ja epäilen uudistajien tarkoitusperiä. Työnantajan halu seurata työntekijöiden sähköpostiliikennettä kielii työnantajan vallanhalusta. Emme kai sentään kilpailukyvyn nimissä ota vaikutteita kiinalaisesta kulttuurista. Minusta ehdotus rajoittaisi toteutuessaan ihmisoikeuksia.
Toimittajan työssä saattaisi tulla vastaan lähdesuojaongelmia: vaikka konsernijohto ei lukisikaan sähköposteja, se tietäisi toimittajan tietolähteet. On paljon sellaisia salaisuuksia, joita demokratian ja sananvapauden tähden täytyy puolustaa.
Asiaan liittyviä postauksia myös: Kasvi, Saario
6 kommenttia:
Tiedan firman joka ilmoittaa automaattisesi tyontekijoilleen etta he saavat postia ei hyvaksytyista osoitteista. Samoin, jos tyontekijat kayttavat internettia ei toivotuilla alueilla he saavat automaattisen ilmoituksen siita. He voivat kuitenkin jatkaa.
Miksei sellainen voisi olla oikein, eihan meidan pitaisi kayttaa tyovalineita eika -aikaa meidan oman henkilokohtaisen halun mukaan.
Vai siitako tyonantaja meille maksaa palkan?
Sitähän itsekin epäilen, että kyttäämisestä tässä on kyse eikä mistään liikesalaisuuksista. Sillä lailla voidaan kai tulkita monen muunkin kannanottoja, vaikka moni sanoo sen aika pehmeästi työnantajan koston pelossa.
Työnantaja ei onneksi Suomessa omista työvoimaa, vaikka se sitä mielii. Kiinassa ja yllättäen myös Etelä-Koreassa on vähän toinen meininki. Suomi on onneksi toistaiseksi demokratia ja täällä vallitsee sananvapaus.
Useimmat työntekijät tekevät Suomessa liian pitkiä päiviä eikä työaikalain velvoitteita juuri näissä asiantuntijahommissa edes valvota. Ei siis ihme, jos joku maksaa laskunsa työpaikan koneelta, kun ei seitsemältä illalla kotiin tullessaan ehkä ensimmäisenä tahdo avata konetta vaan jutella perheen kanssa edes vähän.
Itselläni ei tuollaista ongelmaa ole, koska olen itsenäinen ammatinharjoittaja ja teen töitä omilla koneillani. Oma kokemukseni on vahvasti se, että joustava työaika työntekijän oman tarpeen mukaan tehostaa työsuoritustani. Olin 90-luvulla muutaman vuoden kyttäysmeninki-firmassa töissä. Bulkkitekstiä kyllä syntyy määrättömästi, ilmapiiri on kireä, alituinen kiireen tuntu eikä luovuudesta tietoakaan. Sori, Hpy.
En tunne Suomen oloja, mutta ongelma voi ehka joissakin tapauksissa olla se etta tyontekija kayttaa paljon aikaa omien asioittensa hoitamiseksi ja hanen tyonsa ei siita syysta suju niin kuin pitaisi.
Kun joku liiottelee monet muut joutuvat usein karsimaan siita.
Otetaan esimerkkina entinen tyotoverini joka paivat pitkat soitteli ympari kaupunkia ja tutki mista saisi halvimmalla haluamansa tavarat. Tapahtui usein.
Eraana paivana tyonantaja kyllastyi naihin puheluihin ja jokainen meista joutui selittamaan olimmeko soittaneet firmalle tuntemattomiin numeroihin tyo- vai henkilokohtaisissa asioissa.
Ehka liiottelua sekin, mutta ymmarran mista se sai alkunsa. Mies oli muutenkin haluton ottamaan tyotehtavia vastaan, ei varmaan ehtinyt soittojensa takia.
(Kuuntelu ja tekstien lukeminen on pikkasen eri asia kuitenkin.)
Tässä lakiehdotusluonnoksessa ei siis pitäisi ainakaan viranomaisten mukaan olla kyse ollenkaan tuollaisesta asiasta, Hpy. Kyse on siitä, että Nokia pelkää, että sen työntekijät lähettävät sähköpostitse liikesalaisuuksia kilpailijoille.
Itse katselen kaikkea urkintaa toimittajana ja länsimaisen sananvapauden ja demokratian näkökulmasta. Urkinta synnyttää pelkoa. Ihmiset eivät uskalla kertoa todellisia ajatuksiaan, eivät olla tekemisissä kaikenlaisten ihmisten kanssa, jos poliitikot luovuttavat työnantajille poliisivaltuuksia.
Jos haluaa kertoa liikesalaisuuksia sen voi tehda muutenkin kuin sahkopostin kautta.
Niipä, Hpy.
Myöskään puhelimitse en menisi kertomaan kovin salaisia asioita jos olisin Nokialla duunissa. Ainakaan Sonera ei malttanut olla urkkimatta, kun tekniset valmiudet olivat olemassa. Urkinnan tekninen helppous lisää sen houkuttelevuutta.Aina löytyy perusteluja vaikka vessaan asennettaville valvontakameroille. Valvonta saattaa suorastaan provosoida ilkivaltaa. Järkevämpää on maksaa työntekijöille kunnon palkaa ja olla heitä kohtaan reilu.
Lähetä kommentti