10.8.06

Valokuvatorstai: hoitaa, hoivata


Tämänpäiväinen aihe Valokuvatorstaissa on hoitaa, hoivata.
Tässä julkista terveydenhoitoa Helsingissä. Pienen tokaluokkalaisenkin hampaista pidetään parempaa huolta kuin koskaan ennen kansamme historiassa. Makea aika ja napostelukulttuuri koettelevat jälkikasvumme hampaita enemmän kuin 50-60-luvun lasten.

16 kommenttia:

Maurelita kirjoitti...

Bonjour !

Kiitos visiitistä ja tulin vastavierailulle ; hauska tutustua.

Hammashygienia on minulle tärkeä juttu, ja täkäläiset pitävät minua vouhottajana kun en haluaisi lasten syövän samalla lusikalla kuin aikuisten (esim täti ei saisi maistaa ja syöttää) jne...

*Super Salmiakki xylitol fani*

Hallatar kirjoitti...

Tuo paikka on minulle kammotus...
Olenpa joskus jopa karannut siitä..=)

Anonyymi kirjoitti...

Auts. Osuva kuva, muistutti, että aika on varattuna ens viikolle.

KirsiMy kirjoitti...

Maurelita, olen kanssasi samoilla linjoilla lusikkajutussa.
Hallattarelle: lapsena pelkäsin hammaslääkäriä. Siitä on kauan aikaa. Olen iloinen, kun meikäläisen ikäluokka pääsi julkisen hammashuollon piiriin. Ennen sitä omat hampaani pääsivät aika huonoon kuntoon, kun ei ollut rahaa käydä hammaslääkärissä. Silloin pelkäsin enää laskunkirjoitusvaihetta hammaslääkärillä. Nyt siis osaan iloita siitä, että hampaistamme pidetään huolta.
Tinka, kiva olla joskus jollekulle hyödyksi. ;)

Hallatar kirjoitti...

Mie kyllä synnyttäisin vaikka babyn ennemmin aina, kun pitää mennä porattavaksi... =/
Minulla on valkoset mutta hauraat hampaat. Keltaisempi hammasluu on kuulemma kovempaa?
Ja kaikkien kolmen lapseni raskausaika koetteli hampaita ja hiuksia...

Silti mieluummin synnytys kuin hampaanpaikkaus! Kääk! Miullakin on 1.9. hammaslääkäri...
Kuka tulisi pitämään kädestä? =)

Anonyymi kirjoitti...

Minua ei hammaslääkärit erityisesti pelota mutta se johtuu varmaan siitä ettei minulle ole tehty mitään kovin pahoja hommia. Mutta tottakai aina jännittää vähäsen ja ei se kivaa ole pitää suuta auki reilua puolta tuntia kun suu on täysi tavaraa toisen ihmisen näppejä.

Anonyymi kirjoitti...

Kouluhammaslääkärin jöröys kai teki minusta hammaslääkärikammoisen. Onneksi olen löytänyt lempeän hammaslääkärin, joka selittää minulle aina, mitä tekee, ja ottaa vempaimet suustani pois, siksi aikaa, että minä saan sanoa, miltä tuntuu.

Anonyymi kirjoitti...

Hallattaren kanssa samaa mieltä,mieluimmin vaikka synnyttäisin,kuin porattavaksi. :)

On vieläkin muistissa ne 50-luvun kouluhammaslääkärikäynnit,kun sellainen naruvetoinen pora pyöri muutama sata kierrosta/min. ja jäi välillä jumiin. :)

No,hammashoito ja suuhygienia yleensä ovat ihmisen hyvinvoinnin kannalta tärkeitä juttuja.

Eli,kuva sopii hyvin aiheeseen.

KirsiMy kirjoitti...

Olen oikein iloinen, että kuvani herätti näin voimakkaita tunnereaktioita. Kiitos teille ja rohkeutta hammaslääkärin kohtaamiseen.
Itselläni on samanlaisia kokemuksia kuin Hallattarella: olen saanut kaikki kolme lastani kypsässä iässä. Hampaat ovat menneet tosi huonoon kuntoon raskauksien ja imetyksen aikana. Pitkään kestänyt toimeentulon niukkuus verotti hampaitani, kun lapset olivat pieniä.
Riialle ja Obeesialle sen verran, että erityisen mielenkiintoiseksi tilanne tulee silloin, kun hammaslääkäri on kiinnostunut potilaastaan ja kyselee kaikenlaista. On mielenkiintoista istua tuolissa voimatta vastata mihinkään. Jousuin kerran opiskeluaikanani Savonlinnassa sellaiselle hammaslääkärille, joka kyseli koko ajan. Pitää vielä listätä se, että hammaslääkäri oli loistava ammattilainen. Hän lupasi, että muovipaikka, jonka hän rakentaa, saattaa kestää varovaisessa käsittelyssä kolmekin vuotta. Se on jo täyttänyt 20 vuotta!
Penalandialle vain sen verran hänen lupauksestaan, että hän ei kyllä tiedä, mistä puhuu. ;) Synnyttäminen on kova paikka. Kiitos sinulle, Penalandia, että otit puheeksi tuon suun terveyden merkityksen. Suun ja hampaiden tulehdukset voivat olla pahimmillaan hengenvaarallisia, joten hetken kärsimys hammaslääkärin käsittelyssä tuottaa lisää elämää ja parempia vuosia.

Halo Efekti kirjoitti...

Kuva on mainio annettuun aiheeseen liittyen.

Kyllä kiitos minulle ennemmin hampaiden hoito kuin synnytys vaikka molempia kohtaan minulla onkin kammo.

Onnekseni minulla on juuri se keltainen mutta kestävä hammasluu, suuriin remontteihin ei ole ollut tarvetta. Perijättärenkin tein jo 21-vuotiaana että hampaisiin se ei vaikuttanut - joskin tukka kyllä meni huonoon kuntoon, mutta sitten kun se läksi kasvamaan takaisin sen kasvaminen oli niin ripeää että mulla oli yhdessä vaiheessa kaksi yhtä vahvaa otsatukkaa päällekkäin eli puolet kasvoi lisää uusia hiuksia.

Hampaiden hoito on erittäin tärkeä seikka. Viisaammat voivat sitten korjata jos olen väärässä, mutta eikös sitä ole tutkittu että moni pumppuvika johtuu alkujaan hoitamattomasta suusta aiheutuneista tulehduksista?

Anonyymi kirjoitti...

hui. Minä en erityisemmin kammoa hammaslääkäriä, mutta kuvassa näkyvä laitteisto näyttää jopa hieman uhkaavalta.
Erinomainen kuvakulma :)

Anonyymi kirjoitti...

Totta kirjoittelet,enhän minä pysty synnyttämään muuta,kuin uusia ajatuksia ja kuvia ihmisten mieliin.
Mutta,jos pystysin,niin edelleen se synnyttäminen,ennen kuin poraus. :)

Ihminen on oppivainen yksilö,mutta tässä tapauksessa ei auta mikään,eikä kukaan.

Oslovuonon rannalta on mökki vuokralla,sinne lähden sunnuntaina "synnyttämään" uusia juttuja,näin eläkeläisen näkökulmasta katsottuna.
Hei ja energiaa !

Anonyymi kirjoitti...

Aito tunnelma kuvassa. Siinähän makaa, eikä muuta voi.
Eihän se hammaslääkärikäynti mukavalta tunnu, mutta kestokyvyn rajoissa kuitenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Auts.. kauhun paikka..
Kiitos vitsistä ;)

KirsiMy kirjoitti...

Penalandialle hyvää Norjan-reissua.
Halo efekti, sama valinta täällä. Pitää tosin sanoa, että synnytyspelkoa en itse ole kokenut. Kerran kävi kyllä mielessä, kun toinen lapsi oli tulossa, että kauhea mitä olen mennyt tekemään.
Erkalle: minua viehättivät ne puhtaat ja kiillotetut laitteet. En tullut edes ajatelleeksi, että ne näyttäisivät uhkaavilta. Erkka on niin nuori mies, ettei tiedä, miltä 50-luvun pora maistui. ;)
Maijamurulle lohdutukseksi, että tällä nimenomaisella kerralla kullanmuruni hampaat vain tarkastettiin.
Ja ammujalle kiitos kuvasta, joka sai hyvälle tuulelle.

Anonyymi kirjoitti...

Mulle tuo hammaslääkäri on hyvinkin tuttu, kun elinsiirron saaneena on joutunut pitämään hampaistaan erityisen hyvää huolta ja nyt on taas loppukuusta aika hammaskirurgille, joka hoitaa hammaskivet pois ja pitää huolta ikenien liikakasvusta. Mä jopa osaan "rentoutua" hammaslääkärissä ja joskus jopa nukuttaakin. :) Kunnallinen hammashoito on kyllä pelastukseni.