26.8.06

Tupakkaa vai läskiä

Kolumbus teki aikoinaan sen munauksen, että toi tupakan uudesta maailmasta Eurooppaan. Eipä aikaakaan, kun löytyi niitä, jotka keksivät tupakalle moninaisia terveysvaikutuksia. Se kuulemma suojasi jopa rutolta. Nyt Euroopan yltäkylläisyydessä on ihmisiä, jotka uskovat tupakan tuovan hoikkuutta. Hoikkuutta se saattaa tuodakin, mutta terveyden kustannuksella. Ulkonäköä korostava kulttuurimme saattaa rohkaista tällaiseen omalla terveydellä urheilemiseen.

Jos täytyy valita sydän- ja verisuonisairausriskin, valitsisin mieluummin ylipainon kuin tupakan, sillä yksikin tupakka saattaa aiheuttaa sydäninfarktin, kun sitävastoin ylipainon aiheuttamat sydän- ja verisuonisairaudet yleensä kehittyvät ajan kanssa.

Moni tupakoitsija ei uskalla lopettaa siinäkään vaiheessa, kun alkaa pelätä terveytensä puolesta, sillä painon nousu pelottaa.
Tupakoinnin lopettajan on tosiaankin syytä olla varuillaan, ettei ala lopetettuaan napostella tai syödä aiempaa enemmän. Paino saattaa nousta nopeasti useita kiloja, ellei pidä varaansa. Ehkä purukumi tai nikotiinipurukumi auttaa tässä vaiheessa.

3 kommenttia:

hpy kirjoitti...

Tupakoinnin lopettaminen ei yksin tuo lisakiloja. Massaily kylla.

Anonyymi kirjoitti...

Tupakalla laihduttamista harrastettiin jo 1960-luvulla. Meidän koulussa (1000 oppilasta) oli ehkä 10 selvästi ylipainoista. Monet heistä opettelivat polttamaan, jotta laihtuisivat. Minä en uskaltanut opetella silloin enkä myöhemminkään. Mielestäni tupakoivat lihavat eivät ainakaan näkyviä tuloksia saaneet aikaan.
Ideana oli muistaakseni se, että tupakoidessa on jotain suussa ja käsilläkin on tekemistä, joten ainakaan silloin ei syö.

KirsiMy kirjoitti...

Hpy, sanoit sen laittamattomasti. ;)

Obeesia, tupakoivat lihavat ovat osoitus siitä, että tupakointi ei edes oikeasti laihduta. Halu laihtua saattaa olla suuri. Joku on joskus pannut liikkeelle mielikuvan, että tupakanpoltto olisi painonhallinnen keino. Alussa oli halu laihtua. Lopettaa ei uskalleta pelosta, että sen jälkeen lihoo.