3.8.06

Mitä vaikeaa on ympärileikkauksen hyväksymisessä

Tämäniltaisessa TV 1:n pääuutislähteyksessä kerrottiin tamperelaisesta muslimiäidistä, joka sai syytteen poikansa ympärileikkauksesta. Jutusta kävi ilmi, että poikien ympärileikkaamiseen liittyvistä asioista puuttuu toimiva lainsäädäntö. Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä ei ollut valmis antamaan aiheesta edes haastattelua uutisille. Mistä on kyse?
Julkinen terveydenhuolto kieltäytyy tekemästä toimenpidettä. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, että muslim tai juutalainen vie ympärileikattavan pojan yksityislääkärille, ei ainakaan Tampereen tapahtumien jälkeen. On käynyt ilmi, että pojalle ympärileikkauksen tekevä lääkäri on vaarassa joutua syytteeseen.
Ei ole mitään muuta syytä kieltää lääkärin suorittamaa pojan ympärileikkausta kuin nykyisin niin muodikas taloudellinen syy. Ei olekaan julkisen terveydenhuollon asia kustantaa uskonnollista operaatiota, mutta miksi ihmeessä tällaisesta asiasta muutoin tehdään ongelmaa?

Tyttöjen silpominen, jota myös jostain syystä sanotaan ympärileikkaukseksi, on sitten aivan toinen asia. Sosiaali- ja terveysministeriön tulisi kiireesti luoda järjestelmä, jossa tyttöjen silpominen saadaan loppumaan ja siihen syyllistyvät saatetaan lain edessä vastuuseen. Tyttöjen silpominen on yksinkertainen, ei-uskonnollinen ongelma, jota meidän ei missään tapauksessa tule katsoa läpi sormien.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kommentti. Vain pojilla on, mitä ympärileikata. Siitä yksinkertaisesta syystä tyttöjen silpominen on raakaa väkivaltaa. Jos asiansa osaava ympärileikkaaja on ollut asialla, pojille toimenpiteestä ei ole haittaa. Päinvastoin...

KirsiMy kirjoitti...

Tämänpäiväisessä Hesarissa haastateltu kihlakunnansyyttäjä sekoitti käsitteitä. On hyvä, että asia siis nousee esille. Ehkä käsitteet selviävät, jos niistä puhutaan. Ongelmana taitaa olla, että viranomaisilla ei ole riittävästi tietoa uskonnosta ja uskonnoista. Omassa maassamme on kaksi täysin erilaista kehitystrendiä suhteessa uskonnon harjoittamiseen: suuri virta vie luterilaisesta kirkosta poispäin ja samaan aikaan maahan tulee vakavasti uskonnollisia muslimeja. Lienee tärkeää, että viranomaiset ovat perehtyneet asiatasolla uskontoon, vaikka se ei olisi heille itselleen täreä asia.

Kun ymmärsin, mitä noiden itäisestä Afrikasta kotoisin olevien tyttöjen sukuelimille tehdään tuossa nk. tyttöjen "ympärileikkauksessa", en voi edes käsittää, miten joku juristin koulutuksen saanut ihminen rinnastaa nämä kaksi asiaa toisiinsa.
Käsite tyttöjen ympärileikkaus on otettu suomen kieleen suoraan englannista vaivautumatta pohtimaan kielellisen valinnan seurauksia. Pelkäänpä, että suomalaiset kielenhuoltajat ja me toimittajat olemme niin häveliäitä, että pyrimme kehittelemään kiertoilmaisuja sukupuolisuutta koskeviin asioihin. Mikäpä sen kätevämpää näihin tarpeisiin kuin ottaa vakiintunut ilmaus, jolla nyt sattuu olemaan toinen merkitys.
Asiaa vielä hämmentää tasa-arvonäkökohta. Kun on sama sana, logiikka kulkee niin, että kyseessä on sama asia ja kiellon täytyy siksi koskea molempia sukupuolia.
Perustuslaki takaa uskonnonvapauden Suomessa. Poikien ympärileikkaus on mitä syvimmässä merkityksessä uskonnollisen identiteetin asia juutalaisuudessa ja islamissa.
Tilannetta yksinkertaistaa nähdäkseni se, ettei tyttöjen silpomisella ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Mitään terveydenhoidollista syystä ei ole sallia poikien ympärileikkausta ja miksi tähän pitäisi laittaa yhteiskunnan varoja? Eihän muitakaan, esim kauneusleikkauksia hoideta yhteiskunnan varoilla ja miksi pitäisikään?
Taustalla on sosiaali- ja terveysministereriön sekä ministeri Myssälän alistumien muslimien painostukseen.
Jos tähän suostutaan niin mitä on tulossa seuraavaksi, Šaria – laki, (muslimi)naisten erikoiskohtelu esim. terveyskeskuksissa ja sairaaloissa (taas yteiskunnan varoilla), tyttölapsien eristäminen omille luokilleen ja omat liikuntatunnit, entä lasten uimakoulutus jne..

Kannattaa katsoa oheinen Youtube video kokonaan (yli 1 h) niin tulee moni perusasia selväksi
Islam: Mitä lännen tulee tietää

http://www.youtube.com/watch?v=sbLfpqBx2TU&feature=PlayList&p=3C7052B7ADA587B6&index=0&playnext=1

Anonyymi kirjoitti...

Poikien ympärileikkaus , lukekaapa tämä

lainaus bloista
http://mikkoellila.thinkertothinker.com/?p=68


Poikien genitaalimutilaatio

Uppsalan yliopiston professorin Yngve Hofvander on esittänyt Turussa olleessa lasten pahoinpitelyä ja laiminlyöntiä käsittelevässä 3, Pohjoismaisessa lasten pahoinpitelyä ja hoidon laiminlyöntiä käsittelevässä kongressissa, että lapsen oikeus koskemattomuuteen on asetettavan uskonnon harjoittamiseen liittyvän vapauden edelle, kun puhutaan ympärileikkauksista joita tehdään sosiaalisista tai kulttuurisista syistä. Kolme vuotta sitten Ruotssissa tuli laki, jonka mukaan poikien ympärileikkaus on tehtävä puudutuksessa, mutta Hofvanderin mukaan lakia ei kuitenkaan noudateta. [1] [2]

Suomessa Sosiaali- ja terveysministeryön asettama työryhmä on esittänyt, että poikien ympärileikkaukset pitäisi rinnastaa julkisessa terveydenhuollossa lääketieteellisin perustein tehtäviin leikkauksiin. Työryhmän esitys on parhaillaan lausuntokierroksella. Suomessa Lastensuojelun Keskusliitto vastustaa poikien ympärileikkausten mahdollistavan lain säätämistä [3]. Professori Hofvander uskoo, että lääketieteellisesti Ruotsin kokemuksista on apua, kun Suomessa arvioidaan poikien ympärileikkausten oikeellisuutta ja lainmukaisuutta. Hän toivoo, että lääketieteellisesti tarkoituksettomasta ja riskejä sisältävästä leikkauksesta käytäisiin Suomessakin perinpohjainen keskustelu, jossa lapsen etu asetetaan ensisijalle. Tutkija Heikki Sariola Lastensuojelun keskusliitosta epäilee, ettei esitys koskaan päädy laiksi asti. [1] [2]

Jossain määrin kuvaavaa lakien miehiä syrjivästä soveltamisesta on vaikkapa se kuinka valtakunnansyyttäjä Päivi Hirvelä päätti lykätä syyteharkintaa vuonna 2001 Kuopiossa tapahtuneesta ja sairaalahoitoa vaatineisiin komplikaatioihin johtaneesta ympärileikkaustapauksesta, kunnes eduskunta on ratkaissut poikien ympärileikkausten hyväksyttävyyden. Ja tämä siitä huolimatta, että Hirvelä itsekin myöntää, että: “Kun tällä hetkellä tarkastellaan kansainvälisiä sopimuksia, ympärileikkauksen laillisuus on erittäin kyseenalainen”. [4] Tuskin tällaista odottamista alettaisiin tehdä tyttöjen ympärileikkausten kohdalla ja odotettaisiin, kunnes säädettaisiin erityisesti joku laki, joka nimenomaisesti kieltää tai sallii tyttöjen ympärileikkaukset (joita muuten usein kutsutaan tyttöjen sukupuolielinten silpomisiksi samoissa lähteissä, joissa kuitenkin poikien ympärileikkauksia kutsutaan vain poikien ympärileikkauksiksi).

Suomessahan Sosiaali- terveysministeriö on innokkaasti puuhannut kyseista lakia, jossa ympärileikkaukset sallittaisiin. Lisäksi Sosiaali ja terveysministeriö lähetti näennäissuvaitsevaisuuden ja lähinnä naisten edun ajamisella kunnostautuneen Eva Biaudetin allekirjoituksella varustetun kirjeen yliopistosairaaloille, jossa toivottiin julkisen terveydenhoidon hoitavan uskonnolliset ympärileikkaukset. [4] Biaudetin jälkeen on peruspalveluministeri Liisa Hyssäläkin, joka ei ole tullut erityisen tunnetuksi mistään suurista omista aloitteistaan, on esiintynyt monien terveydenhoitoalan järjestöjen, erilaisten organisaatioiden, yksittäisten julkisuudessa esiintyneiden ammattilaisten yms vastustuksesta huolimatta ympärileikkausten kannattajana sanomalla, mm. että hänestä on hyvä, että poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset sallittaisiin jatkossakin, joskin jossain määrin säädellysti [5].

Professori Esko Länsimies on puolestaan monessa yhteydessä vastustanut poikien ympärileikkauksia ja kannattanut myös tasa-arvonäkökulmaa. Hän on mm. ilmoittanut odottavansa tasa-arvon nimissä koko sivun juttua Helsingin Sanomiin poikien ympärileikkauksista, jos kerran toimittaja Mari Manninen tekee haloon siitä, että Yhdysvalloissa päivittäin poistetaan terveiltä tytöiltä terveitä eroottisia kudoksia laillisesti viisi kertaa päivässä - ja unohtaa kuinka pelkästään Yhdysvalloissa jokainen päivä poistetaan tuhansilta pieniltä pojilta peniksistä tervettä eroottista kudosta. Länsimies nostaa esiin myös seuraavan mielenkiintoisen havainnon: “Poliitikot ovat valmiita nousemaan barrikadeille koirien korvien typistyksestä, mutta ihmisen poikien pippelien silpomista pidetään jumalille otollisena tekona.” [6].

KirsiMy kirjoitti...

Mielenkiinto kaksi vuotta vanhaan postaukseeni hämmästytti, mutta asia on tosiaan edelleen ajankohtainen.
Itse en näe mitään syytä, miksi juuri yhteiskunnan pitäisi rahoittaa tällaista uskonnollista toimintaa, mutta mitään haittaa ympärileikkauksesta ei pojille ole, joten uskonnonvapauden nimissä se tulee hyväksyä edelleenkin, kuten nyt tapahtuu.

Tuo Päivi Hirvelän näkemys, jossa ympärileikkaus ja tyttöjen silpominen rinnastetaan toisiinsa on todella valitettava. Tyttöjen silpomisen, jota harhaanjohtavasti ja kaunistellen nimitetään ympärileikkaukseksi, sen ainoa tarkoitus on riistää naisilta seksuaalista nautintoa, sillä operaatiossa yksinkertaisesti leikataan pois tyttöjen ulkosynnyttimen osat niin hyvin kuin pystytään ja lisäksi pienennetään emättimen aukkoatarkoituksessa että miehen seksuaalinen tyydytys maksimoitaisiin. Tyttöjen silpominen ei ole edes uskonnollinen rituaali eikä sitä perustellakaan uskonnolla. Itäisen Afrikan naiset vain yksinkertaisesti perustelevat tytärtensä "ympärileikkausta" eli silpomista sillä, etteivät työtö muuten pääse naimisiin.
Samalla nämä silvottavat naiset altistetaan monille
infektioille.
Poikien ympärileikkaus ei ymmärtääkseni vaikuta millään tavoin miehiseen seksuaaliseen nautintoon. Tavan juuret lienevät osittain Lähi-idän hiekkamyrskyjen tuottamissa ongelmissa ja osittain juutalaisessa ja islamilaisessa uskonnossa.
Suomalaisilla oikeiusoppineilla ja lääkäreillä taitaa olla aika heikko uskontotieteellinen pohja päätellen niistä näkemuksistä, joita he yksistään tasa-arvon nimissä esittelevät.