18.8.06

Laihuus ei ole terveyden tae

Ylipaino ja lihavuus käyvät kansakunnan terveyden päälle niin pahasti, että asiantuntijat ovat huolissaan ja me toimittajat kirjoitamme aiheesta paljon.

Ei pidä luulla, että laihuus olisi terveyden tae.
Laihojen kuolleisuus oli suurempi kuin normaalipainoisten tai ylipainoisten: miesten riskikerroin oli 2,07 ja naisten 1,59. Selitykseksi tähän löytyi sekä laihojen miesten että naisten riskikäyttäytyminen eli tupakan tai nuuskan käyttö ja vähäinen liikunta.
Laihoista miehistä 59 prosenttia tupakoi, 45 prosentin liikunta on vähäistä. 15 prosenttia heistä koki terveytensä huonoksi. Verenpaine-, LDL-kolesteroli- ja HDL-kolesteroliarvot ovat heillä kuitenkin paremmat kuin muilla, mutta tämäkään ei estänyt synkkiä lukuja.
Laihoista naisista 36 prosenttia tupakoi, 36 prosenttia heistä liikkuu liian vähän ja 45 prosenttia oli nauttinut alkoholia seitsemän vuorokauden sisällä, mutta näillä naisillakin verenpaine ja kolesteroliarvot olivat muita paremmat.

(Lähde: Dosentti Sirpa Sarlio-Lähteenkorvan esitys Laihuus, sosioekonomiset ongelmat, riskikäyttäytyminen ja terveys.)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eipä todellakaan. Laihduin parikymmentäkiloa sairastuttuani. Heikoimmillani painoin 39 kg, aikuinen nainen. Muutama kilo tuli lisää eli pitään painoin hieman yli 40 kiloa. Siitä huolimatta verenpaine oli korkea, kolestroli huipussaan ym. ym. Lisäksi laihoilla ihmisillä on suurempi riski sairastua osteoporoosin kuin lihavilla. Laihuuskaan ei ole terveyden tae. Äkillinen laihtuminen taas on monesti juuri merkki jostain sairaudesta.

KirsiMy kirjoitti...

On se hyvä, kun on tämä blogi ja siihen tulee kommentteja, näkökulmat vaihtuvat.
Tuollaiset väestötason tutkimukset eivät aina tavoita, eivätkä edes tavoittele, koko totuutta, kuten eivät meidän toimittajien jututkaan.
Omakin kokemukseni vakavan sairauden ajalta 70-luvulta oli, että paino pääsi laskemaan ilman ponnisteluja. Toisessa tilanteessa olisin kai iloinnut siitä, mutta tuolloin se huolestutti.