30.8.06

Apple ja sananvapaus

iPod-laitteita Kiinassa valmistavalla tehtaalla on kovat piipussa. Tehdas on haastanut kaksi kiinalaistoimittajaa oikeuteen, kun nämä kertoivat, että iPodeja tehdään huonoissa työoloissa, pienellä palkalla ja pitkää päivää tehden.
Luin asiasta Hesarin uutisten taloussivulta.

9 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Hohhoijaa! Eikös se tämä Kiina-ilmiö meilläkin johdu juuri noista samoista syistä? Sinne aina viedään tehtaat, missä halvimmalla saadaan hyvä tuotto. Mutta, hyshys, sitä ei saa sanoa ääneen.

KirsiMy kirjoitti...

Niin. Sellainen järjestelmä, joka vaientaa sananvapauden, tekeepä se sen häkkiä heilauttamalla tai rahan voimalla (tai molemmilla, kuten tässä tapauksessa näyttää uhkaavasti käyvän), ei ole puolustettavissa.

Tämä halpatyö alkaa saada teollisen vallankumouksen ajan orjatyön piirteitä. Kuinkahan pitkään oma etiikkani venyy ostamaan tuotteita, jotka on tuotettu epäeettisesti.
Avainkysymys tietenkin on, että voin nukkua onnen unta kuluttajana, ellen tiedä, että pienet lapset ovat tehneet ostokseni tai että epäinhimillisissä oloissa työskentelevät vierastyöläiset Etelä-Koreassa ovat valmistaneet ostamani tuotteen tai pienipalkkaiset kiinalaiset, jotka tekevät töitä kuin orjat.

KirsiMy kirjoitti...

Toimittajat ilman rajoja -järjestö kertoo tämänpäiväisen Hesarin tiedon mukaan, että Kiinassa on vangittuna 32 toimittajaa.

Unknown kirjoitti...

Nii-in.

Yksi ongelma on siinä, että tehtaat sinänsä toimivat noissa maissa yleensä aivan laillisesti: sen maan lainsäädännön ja normien mukaisesti. Senhän takia sinne mennään. Toinen kysymys on, onko se sitten moraalista ja etiikan normien mukaista mennä sinne, missä millään ei ole mitään väliä ja toimia aivan toisin, miten oman maan käsitykset arvokkaasta ihmisyydestä tai vaikkapa ympäristönsuojelusta ovat?
Tälle ilmiölle lienee nimikin. Kaksinaismoralismi.

Jos asiaa ajattelee globaalisti ympäristön kannalta, niin on aika pelottavaa, että luonnosta ja sen hyvinvoinnista ei vieläkään tajuta olla oikeasti kantaa vastuuta. Ihminen tarvitsee välttämättä luontoa, mutta luonto ei tarvitse välttämättä ihmistä.

Anonyymi kirjoitti...

Harhaanjohtava otsikko jutullasi. Odotin lukevani jotain Applen ja sananvapauden suhteesta.

KirsiMy kirjoitti...

Otit esiin toisen huolestuttavan piirteen: uudet nousevat taloudet eivät piittaa ympäristöarvoista samalla tavoin kuin me olemme sitoutuneet piittaamaan, ainakin omalla maaperällämme.

Ympäristöriskit eivät kuitenkaan pysähdy valtioitten rajoille. Esimerkiksi Kiina ja Intia ovat meistä kovin kaukana. Voimme suhtautua käsiä levitellen mahdolliseen välinpitämättömyyteen.
Amerikkalaiset kylvivät Vietnamin sodan aikana kasvimyrkkyä tehdäkseen näkymättömät vihollisensa näkyviksi. Tämä myrkky ei ole vielä pelkkää historiaa. Se periyy neljänteen sukupolveen asti. Eikä ole kyse pelkästään vietnamilaisista, joista ehkä amerikkalaiset eivät kanna huolta, vaan myrkkyä saivat jenkkien omatkin sotilaat, jotka operoivat myrkytetyissä viidakoissa. Myrkky on siirtynyt myös jenkkiläisten perimään ja sitä kautta asia on saanut edelleen 2000-luvulla uudelleen suurta julkisuutta.

Olen kanssasi samaa mieltä, Neulekirppu: Se, mitä Kiinassa, Intiassa ja Etelä-Koreassa tapahtuu, on myös meidän asiamme, vaikka emme aina tässä hetkessä pysty arvaamaan, miten se meitä koskee.

KirsiMy kirjoitti...

Anonyymille sanon vain, että siitä jutussa juuri on syvimmältään kyse.
Kannattaa lukea se Hesarin uutinen, johon juttuni perustuu. Sananvapauden valossa uutinen on tosi huolestuttava.
iPodeja tehdään oloissa, joista ei ei voi kirjoittaa reportaasia joutumatta uhkailluksi vankilalla ja joutumatta taloudellisen painostuksen uhriksi. Tämä on Applen asia, ei mikään Kiinan tai valistavan tehtaan sisäinen asia, todellakaan. Nuoret suomalaiset kuluttajat tahtovat teitää, millaista etiikkaa tuotteiden valmistajat harjoittavat.

Halo Efekti kirjoitti...

Ei Nokia tuossa ole mikään puhdas pulmunen, ihan sama homma se on silläkin.

Minusta on aika huolestuttavaa että Ollilan liike-elämän tarpeista kumpuavia neuvoja kuunnellaan Suomessa kuin jumalan sanaa.

KirsiMy kirjoitti...

Halo Efekti, myös tämä Nokian ongelma on käynyt ilmi Kiinasta tehdyissä raporteissa.

Ongelma ei poistu sillä, että pannaan laput silmille eikä myöskään sillä, että asiasta kirjoittavia toimittajia pannaan vankilaan tai uhkaillaan vankilalla ja että heidän pankkitilinsä jäädytetään, kuten Applen tapauksessa meneteltiin.
Olisi suotavaa, että Suomessa myytävät puhelimet tehtäisiin täällä.
iPodeja täällä ei tehdä, joten Kiinan ihmisopikeudet kuuluisivat suomalaiselle kuluttajalle vielä suomalaisten kännyköiden toteuduttuakin.