28.8.06

Ei hyvä

Stakesin vuosittainen kouluterveyskysely kertoo, että nuorten terveystottumukset ovat kehittyneet suotuisasti, mutta silti nuoret ovat aiempaa masentuneempia ja koulu-uupums on yleinen ongelma.
Kaikki nuoret eivät koe saavansa riittävästi tukea vaikeuksiinsa sen paremmin koulusta kuin kotoa. Monet vastanneista nuorista antoivat myönteistä palautetta kouluterveydenhoitajille ja -lääkäreille, mutta toisaalta monilla nuorilla oli vaikeuksia päästä kouluterveydenhoitajan tai -lääkärin vastaanotolle.

Käsitykseni mukaan ainakin täällä Helsingissä liian moni oppilas jää vaille riittäviä kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon palveluita.
Monen nuoren vanhemmat puolestaan joutuvat kamppailemaan työelämän kohtuuttomien vaatimusten kanssa eikä heiltä kaikilta heltiä voimia nuorten tukemiseen. Pelkästä fyysisestä hyvinvoinnista ja virikkeellisestä harrastustoiminnasta huolehtiminen ei takaa nuorten hyvinvointia. Itse asiassa tärkeintä olisi, että nuorista pidetään huolta, heitä tuetaan ja heistä välitetään erityisesti silloin, kun kaikki ei mene käsikirjoituksen mukaan.

4 kommenttia:

hpy kirjoitti...

Mista johtuu etta kaikkia pitaa hoivata? Eivatko ihmiset enaa pysty pitamaan itsestaan huolta? Olisi ehka aika opettaa nuorille sana vastuu ja sen merkitys. (Kommentti ehka pikkasen asian vieresta.)

KirsiMy kirjoitti...

Tiedäthän sinä sen, Hpy: jos ihminen ei lapsena sa vielä nuorenakin saa osakseen huolenpitoa ja rakkautta, siitä ei kyllä hyvä seuraa. Siksi.
Jotkut tarvitsevat hoivaa aikuisinakin, esimerkiksi sairaat ja masentuneet. Vanhuudessa, jos sinne asti pääsemme, tarvitsemme sitä jokainen.

hpy kirjoitti...

Kodin pitaa antaa se rakkaus ja huolenpito, koulu on olemassa opettamista varten.

KirsiMy kirjoitti...

Koti on sitä varten, Hpy.

Silti meidän kaikkien tulee välittää toinen toisestamme myös. On surullista huomata, miten joillakin lapsilla ja nuorilla ei ole ketään, joka välittää arjen elämässä...
Ei ole lainkaan mitätön asia, jos lapsi tai nuori uupuu koulun vaatimuksiin. Nekin, jotka katsovat kaikkea rahankiilto silmissään, ovat viisaita, jos tiedostavat edes tämän.
Tunnen nuoria, joista on tullut alisuorittajia uupumusjakson jälkeen.

Myös koululla on muitakin tehtäviä kuin opettaminen.
Nämä tehtävät uhkaavat unohtua aika-ajoin. Koululla on edelleen mittava kasvatustehtävä. Lisäksi sen tulisi varustaa nuoria kriittisyydellä ja antaa ainesta arvopohjan muodostamiseen elämää varten.