23.8.06

Köyhätkin muistuivat mieleen

On mukava, että vaalit lähestyvät. Jos todella käy niin, että budjettiin tulee määräraha pitkäaikaistyöttömien terveystarkastukseen, poliitikkojen vaikuttimilla ei ole väliä.
Kun runsas vuosi sitten kyselin rkp:n kansanedustaja Pehr Löviltä, joka on koulutukseltaan lääkäri, voitaisiko riskiryhmiä seuloa, hän epäili, ettei tällaiseen löydy rahaa. Aika muuttuu, joskus melko nopeasti.
Pitkäaikaistyöttömyys on asettunut asumaan lukuisiin suomalaiskoteihin ja tuonut vielä tullessaan köyhyyden. Köyhyys on terveyriski, joka pitäisi joka tapauksessa mielestäni lisätä suurten kansansairauksien riskilistaan.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Nyt on taas lukuisien lupausten aika. Koska vaalikarja, tai paremminkin laupa, tarvitaan jälleen koolle.
Äänestämme samat, koska emme uskalla muuta. Asiat voisivat mennä vielä(kin) hullummin.

Tätä ei varmaan saisi/kannattaisi kirjoittaa, mutta valitettavasti tunnen yhden iäkkään lääkärin, joka lopetti työnsä siksi, että hän oli liian tarkka ja tunnollinen tutkimuksissaan. Hän rymineen löysi liian paljon syövän varhaisia esiasteita, joita ei ollut varaa hoitaa. Jos ne olisi hoidettu, ihminen ei olisi koskaan välttämättä sairastunut ja todellisuudessa yhteiskunta olisi säästänyt puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä.

Unknown kirjoitti...

laupa =lauma
Taas meni vähän vauhdilla....

KirsiMy kirjoitti...

Vaalit tosiaan ovat lähellä, mutta päättäjien motiiveista huolimatta on hyvä, että vihdoin köyhienkin saamaan tuloon on luvassa edes pientä korotusta, vaikka jäädäänkin kaus 90-luvun alun tasosta vielä. (Ja palkansaajien ansiot ovat nousseet samanaikaisesti.)

Tuo kysymys, josta kirjoitat, kun kerrot lääkäristä, joka etsi syövän esiasteita, on minusta ajankohtainen. Nykyiset tutkimusmenetelmät ovat jo usein hyvin tarkkoja. Näitä esiasteita löytyy, samoin esimerkiksi perinnöllisiä riskejä.
Tieto siitä, että kehossa on syövän esiasteita tai että itsellä on perinnöllinen riski sairastua johonkin vakavaan sairauteen, on tuonut mukanaan uusia ongelmia. Syövän pelko saattaa lamauttaa ihmistä. Kaikki esiasteet eivät koskaan ehdi kehittyä syöväksi. Ihminen voi kuolla sitä ennen vaikka auto-onnettomuuteen tai sydäninfarktiin tai saada aivohalvauksen.
Perinnöllisiä riskejä koskeva tieto on samantapaista. Jonkun nuoren elämä on mennyt vaikeaksi, kun on kuullut, että suvun perimässä on riski sairastua harvinaiseen vakavaan sairauteen...