28.8.06

Liikunta ja valo hoitavat masentunutta

Ensi perjantaina tarkastetaan Helsingin yliopistossa LL Sami Leppämäen väitöskija, jonka keskeinen löytö on, että masennusoireita voidaan lievittää säännöllisellä liikunnalla ja kirkasvalohoidolla.
Masennusoireet lievenivät tutkimuksen mukaan tehokkaasti kahdesti viikossa tapahtuvan fyysisen harjoittelun tuloksena.
Kirkasvalohoito auttoi liikuntaakin tehokkaammin epätyypillisiin masennusoireisiin, kuten hiilihydraattinälkään, painonnousuun ja unen tarpeen ja unen määrän lisääntymiseen.

Väitöskirja on julkaistu KTL:n julkaisusarjassa A 8/2006.
LL Sami Leppämäen väitöskirja "The effect of exercise and light on mood" (Liikunnan ja valon vaikutus mielialaan) tarkastetaan perjantaina 1.9.2006 klo 12 Christian Sibelius -auditoriossa, HYKS Psykiatriakeskus, Välskärinkatu 12.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Varmaan hän on oikeilla jäljillä.
Pohtia pitäisi myös kaikkien näiden lääkkeiden, väri-, säilöntä- ja lisäaineiden yheisvaikutusta lihomiseen ja kaikkeen muuhun esim. tuossa ylemmässä kirjoittamaasi nuorten masennukseen. Miten nämä kaikki yhdessä toimivat elimistössä, mihin hormooneihin ne vaikuttavat/vaikuttavatko jne. Perusruoka, puhdas sellainen, ei liene enää nykyihmisen saavutettavissa ja olisi vaikea saada vertailuryhmää, mutta...

KirsiMy kirjoitti...

Silti ruoka noin yleisesti ottaen lienee meillä puhdasta. Tosin: teollinen ruoka ei ole kotiruoan veroista. Siinä on paitsi säilöntä- ja väriaineita enemmän kuin lääkäri määrää, edelleen kelvottoman paljon suolaa. Harmittaa, kun menee kauppaan ja tarjolla on lihaa vain pakatuissa rasioissa – valmiiksi liiallisesti suolattuja marinoituja annoapakkauksia.

Nykyaikana ollaan täällä lännessä ja pohjoisessa joka tapauksessa edistytty pitkin harppauksin fyysisen terveyden saavuttamiseksi. Suurin ongelma väestötasolla alkaa olla se, että syömme enemmän kuin kulutamme. Lääketiede ja lääketeollisuus ponnistelevat kaiken aikaa tämänkin ongelman ratkomiseksi.

Surullista on nähdä, että ihmiselle ei oikein löydy Suomessa enää tilaa eikä aikaa. Lapset, nuoret ja herkkyytensä säilyttäneet ihmiset kärsivät tästä eniten.