Vuonna 2005 sydän- ja verisuonitauteihin kuoli 10400 naista ja 9300 miestä. Kyse on siis yllättäen naisvaltaisesta ongelmasta.
Lääkärit eivät kuitenkaan kiinnitä naisten riskitekijöihin yhtä paljon huomiota kuin miesten riskeihin eivätkä hoida esimerkiksi korkeaa verenpainetta tai eteisvärinää riittävän tehokkaasti. Miksi naisia ei hoideta hyvin, vaikka Stakes kiinnitti asiaan huomiota jo muutama vuosi sitten?
Sydänliiton ylilääkäri Hannu Vanhanen arvelee, että lääkäri kenties kuvittelevat, että naisen sepelvaltimotauti olisi ennustettavuudeltaan parempi kuin miesten. Näin ei siis kuitenkaan ole.
Vanhanen puhui asiasta eilen naisten valtimotauteja käsittelevässä asiantuntijakokouksessa Helsingissä. Kokous valmisteli kannanottoa naisten valtimotaudeista. Kannanotto julkaistaan ensi vuoden puolella.
Tavoitteena on diagnostisen viiveen lyhentäminen. Vanhanen totesi, että riskitekijöiden hoidossa on parantamisen varaa, naisten riskejä hoidetaan huonommin kuin miesten. Esimerkiksi naisten eteisvärinää hoidetaan harvemmin marevanilla, vaikka näin tulisi tehdä
Miesten sepelvaltimotauti on tappavampi kuin naisten: se herkemmin johtaa ensimmäiseen ja samalla viimeiseen infarktiin. Ensimmäiseen infarktiin kuolee 43 prosenttia infarktin saaneista miehistä ja 35 prosenttia naisista. Naisten sepelvaltimotauti antaa enemmän oireita ja useita, toistuvia taudinkohtauksia.
Nykyisin infarktiin kuolleiden miesten keski-ikä on 74 vuotta ja naisten 83.
Asiantuntijakokouksen aineisto julkaistaan Sydänliiton naisensydan.fi -sivuilla tänään.
44 prosenttia viime vuoden kuolinsyistä oli sydän- ja verisuonisairauksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti