14.11.06

Verensokeriliuskoista säästäminen on hölmöyttä

Hyvää maailman diabetespäivää.
Diabetes on yleistymässä, joten kannattaa höristää korviaan. Vuodesta 2000 vuoteen 2005 se on lisääntynyt jo 35 % Suomessa!
Vuonna 2010 on 8 % tai 12 % suomalaisista diabeetikkoja. Diabetes jo sinänsä on vakava sairaus, hoitamattomana tai huonosti hoidettuna hengenvaarallinen. Diabetesta ei hoideta hoitosuositusten mukaisesti. Vuonna 2004 60 % diabeetikoista ei ollut tavoitteessa. Kela ja Lääkkeiden hintalautakunta Hila eivät tue tehokasta diabeteksen ehkäisyä.
Kun lihava ihminen menee lääkäriin, ensin odotetaan puoli vuotta, että potilas laihtuisi. Sitten potilas pannaan puoleksi vuodeksi maksamaan itse kalliita lääkkeitä. "Halvin potilas taitaa olla kuollut potilas", ihmetteli professori Tero Kangas Terveys ja Kauneus -messuilla.
Diabetes lisää myös muiden vakavien sairauksien riskiä. Näitä diabeteksen lisäsairauksia ovat sydän- ja verisuonisairaudet, munuaissairaudet, silmänpohjan vaurioituminen ja jotkut hermosairaudet.
Jos siis diabeetikon verensokeri pidetään tasapainossa, jos verenpaine hoidetaan, jos veren rasva-arvot pidetään suositustasolla ja jos käytetään aspiriinihoitoa, ehkäistään tehokkaasti näitä lisäsairauksia.
Verensokerin taso saadaan tietää verensokeriliuskoja käyttämällä. Muita menetelmiä ei toistaiseksi ole.
Kunnat nuukailevat verensokeriliuskojen jakelussa. On aivan helppo nipistää tästä diabeteksen aiheuttamasta menoerästä, saadaan aikaan pientä säästöä. (Liuskojen kokonaiskustannus on runsaat neljä prosenttia diabetesmenoista.) Tämän pienen säästön kustannusvaikutukset julkiselle taloudelle ovat erittäin vahvasti miinusmerkkiset hyvin nopeasti.
Kolmen vuoden kuluttua 25 prosenttia terveydenhuollon kaikista kustannuksista kuluu diabeetikkojen hoitoon.

Professori Tero Kangas puhui viime viikolla Terveys ja kauneus -messuilla.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuntuu hölmöltä säästöltä. Tiedän, että diabetes aiheuttaa hoitamattomana vaikeita liitännäissairauksia, joista yksi paha on munuaisten vajaatoiminta, joka johtaa sitten dialyysihoitoon ja ennen pitkään elinsiirtoon. Sillä lailla liuskat olisivat tulleet monin verroin halvemmiksi. Monestikaan ei ajatellan ns. pitkän ajan tähtäimellä näissä säästöissä. Odotetaanpa kymmenen vuotta ja katsotaan missä mennään. Taitavat kulut olla sitten aivan toista luokkaa.

KirsiMy kirjoitti...

Näin on, Tarjuska.
Tyhmä nuukailu tänään kostautuu suurena laskuna muutaman vuoden kuluessa (ehkä jo vaalikauden).

Halo Efekti kirjoitti...

Tämä on taas yksi esimerkki suomalaisten omituisissa yhteyksissä harrastamasta lillukanvarsien tuijotuksesta säästämisen varjolla. Kokonaiskuva ei ole oikein hahmottunut ammattilaiselle, joka tuon säästömääräyksen esittää. Tai siis kysehän tuossa on kulujen siirtämisestä sairaan maksettavaksi, ostakoon itse. Sairaanhoitopiiri kuitenkin hankkii liuskat saletisti halvemmalla kuin diabeetikko itse.

Paperivuorineuvos kirjoitti...

Asiaa puhutte. Mieheni on ykköstyypin diabeetikko. Tunnen tuon ongelman. Tosin se on hiukan erilainen kuin kakkostyypin diabeteksessa.
Onneksi täällä Italiassa ei ainakaan vielä ole ruvettu ainakaan ykköstyypin diabeetikkojen liuskoissa säästämään. Siitäkin huolimatta on tullut eteen kriittisiä tilanteita. Varsinkin vuodenaikojen vaihtuessa menee välistä hypoglykemian puolelle. Tosin nykyään alan huomata jo aika varhaisessa vaiheessa sen, että verensokeri on alkanut laskea. Mutta minun poissaollessani mieheni joutuu mittaamaan iltaisin verensokerin suunnilleen tunnin välein, ja liuskoja kuluu.

KirsiMy kirjoitti...

Niin, Halo Efekti, sitten vielä käy niinkin, että kaikilla ei ole rahaa panna lääkkeisiin niin paljon kuin poliitikot ja hallintoilääkärit ynnä Kela luulee ja laskee. Nämä ihmiset jättävät lääkkeet ja liuskat ostamatta. Sosiaaliapujen hakeminen on tehty niin vaikeaksi ja okopäiväistä harrastusta kysyväksi, että siihen rumbaan heikossa kunnossa olevat ihmiset eivät kaikki jaksa lähteä.
Paperivuorineuvos, eikö vain, että on ihan tarpeeksi tekemistä sairauden kanssa ilman taloushuoliakin?

Hymyilytti, kun luin tämän päivän Turun sanomien rss:sta, että Uuden seelannin maoreilla diabetes on lisääntynyt vaarallisesti, koska he eivät ole tottuneet tälläseen teollisuusmaiden ruokaan. Höh, siihen ei ole suomalaistenkaan elimistö tottunut. Uutisen olisi voinut tehdä yhtä hyvin Turusta, sielläkin diabetes on uhkaavasti lisääntynyt ja vaarantaa alkuperäisväestön hengissäpysymistä. No, sori turun kollegat.